Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Περί Παιδείας

Η αγωνία τελείωσε για τους υποψηφίους των πανελλαδικών. Εκατοντάδες νέοι και νέες είδαν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα. Τώρα, αρχίζει για τα παιδιά αυτά μια νέα ζωή. Η φοιτητική. Τώρα, όμως, αρχίζει μια ακόμα μάχη. Αυτή για το πτυχίο. Για να ακολουθήσει, ίσως, μεταπτυχιακό και η προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ολα αυτά, βέβαια, μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει κάθε μέρα. Με τις εξελίξεις να τρέχουν με... ιλιγγιώδη ταχύτητα. Με το σκηνικό στον εργασιακό – επαγγελματικό κλάδο να αλλάζει και αυτό.
Πράγματι, ζητούμενο είναι τα πτυχία να έχουν αντίκρισμα. Δηλαδή, στην Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής να διαμορφωθούν οι συνθήκες οι οποίες θα επιτρέψουν στους νέους ανθρώπους να μείνουν εδώ αν το επιθυμούν και να εργαστούν στον τομέα που τους ενδιαφέρει. Η αν το θελήσουν, να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν από το εξωτερικό. Παράλληλα, όμως, πρέπει κάποτε η Ελλάδα να θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα της Παιδείας. Και όχι απλά της εκπαίδευσης. Αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια στη χώρα μας είναι η μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να διαδέχεται την άλλη και καμία να μην στεριώνει καθώς κάθε Υπουργός θέλει να εφαρμόσει τη δική του.
Ζητούμενο παραμένει το να διαμορφωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα -έστω στα πρότυπα πετυχημένων συστημάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών- με τρόπο που δεν θα προκαλεί άγχος και στρες στα παιδιά αλλά θα τα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και θα τα κάνει να αγαπήσουν τη γνώση. Και εδώ είναι σημαντικός και ο ρόλος των εκπαιδευτικών.
Για ένα σύστημα που θα υπηρετεί την νεολαία, τη γνώση, την Παιδεία και θα έχει το... βλέμμα στο μέλλον. Δηλαδή στους νέους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 28/8/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/peri-pedias-4/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου