Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Κρύο Βρυσάλι – Εμμ. Μπαλαντίνος

Στο παρκάκι στο Κρύο Βρυσάλι βρίσκεται η ορειχάλκινη προτομή του Εμμανουήλ Στυλ. Μπαλαντίνου.
Η προτομή είναι τοποθετημένη σε στήλη από λευκό μάρμαρο και είναι έργο της γλύπτριας Αναστασίας Παπαδοπεράκη.
Σε πλάκα που έχει τοποθετηθεί στο μνημείο αναγράφεται ότι η προτομή έγινε με πρωτοβουλία και δαπάνη του Συλλόγου Κισαμιτών Αττικής, της οικογένειας Μπαλαντίνου, Κισαμιτών και φίλων.
Ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης στο βιβλίο του: “Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων” σημειώνει ότι τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 24 Νοεμβρίου 2004 και παρέστησαν ο τότε Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο τότε Δήμαρχος Μετσόβου Κωνσταντίνος Ζαφέας. Την προτομή αποκάλυψαν ο τότε Δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κισσαμιτών Αττικής, Λευτέρης Λουκαδάκης.
Ο Εμμανουήλ Στυλ. Μπαλαντίνος γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1876 στην περιοχή Πρόδρομος στα Δελιανά της επαρχίας Κισσάμου. Να σημειωθεί ότι τα Δελιανά μετά τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση εντάσσονται στην Δημοτική Ενότητα Κολυμπαρίου του Δήμου Πλατανιά.
Ο Εμμ. Μπαλαντίνος ήταν το τρίτο από τα δέκα παιδιά του οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων Στυλιανού Μπαλαντίνου.
Οπως σημειώνει ο Αντ. Μ. Βαρουχάκης, ο Εμμ. Μπαλαντίνος με δική του πρωτοβουλία και με την άδεια της Κρητικής Βουλής συγκρότησε ένα σώμα εθελοντών, ταυτόχρονα με εκείνο του Ρεθύμνιου Κλειδή, με σκοπό να πολεμήσουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου πέτυχαν και την απελευθέρωση του Μετσόβου. Ετσι, στις 18/10/1912 και αφού ορκίστηκαν όπως απαιτούσε ο στρατιωτικός νόμος, 107 πολεμιστές (η Φάλαγγα Κισσάμου) με επικεφαλής τον Εμμ. Μπαλαντίνο, αναχώρησαν για την αποστολή τους.
Το 1913 εστάλη ως πληρεξούσιος από την Ελληνική Βουλή για να υπογράψει μαζί με άλλους βουλευτές την ένωση της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα. Διετέλεσε βουλευτής επί 10 χρόνια και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Χανίων επί 18 χρόνια.
Ο Εμμανουήλ Στυλ. Μπαλαντίνος απεβίωσε στις 18/8/1962.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 28/8/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/krio-vrisali-emm-balantinos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου