Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Ενημέρωση και fake news

Στην εποχή της ταχύτητας… το πρόβλημα των ψεύτικων “ειδήσεων” (fake news), που μεταδίδονται βιαστικά, δίχως την απαραίτητη διασταύρωση, είναι υπαρκτό.
Στον ηλεκτρονικό κόσμο, ακόμα και “αξιόπιστα site”, μπορεί με ευκολία να αναμεταδώσουν μια “είδηση” προκειμένου να έχουν την… πρωτιά και… πολλά “κλικ”.
Μόνο που εύκολα μπορεί να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης όταν δεν τηρείται ο απαράβατος κανόνας της δημοσιογραφίας, ότι πρέπει να διασταυρώνεται η είδηση πριν μεταδοθεί. Και τότε, μαζί με μια ψεύτικη είδηση “πεθαίνει” και η ίδια η δημοσιογραφία.
Κάπως έτσι, χθες γύρω στις 4.30 το απόγευμα οι χρήστες του διαδικτύου ήρθαν αντιμέτωποι με μια μακάβρια είδηση που, όπως αποδείχτηκε, ήταν ψεύτικη. Ενας ψεύτικος λογαριασμός στο twittter μετέδωσε ότι έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Ελληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς. Αμέσως η “είδηση” αναπαράχθηκε από πολλές ιστοσελίδες, αλλά ακόμα και από σοβαρά διεθνή ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων. Λίγα λεπτά μετά η “είδηση” κατέβηκε, καθώς ο Κώστας Γαβράς, 85 ετών, μίλησε στην ΕΡΤ.
Το πρόβλημα των ψεύτικων “ειδήσεων” είχε αναδειχθεί τον Αύγουστο του 2017 σε ημερίδα στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου για την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα “Αγία Σοφία”) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου Χανίων.
Σε εκείνη την ημερίδα που παρακολούθησαν πολίτες και νέοι δημοσιογράφοι, είχε επισημανθεί ότι το 25% των ειδήσεων -πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπλογκ, ειδησεογραφικά πόρταλ κ.λπ., υπολογίζεται ότι αποτελούν “ψευδείς ειδήσεις” (fake news).
Σε κάθε περίπτωση ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν οι δημοσιογράφοι την “παγίδα” της μετάδοσης λανθασμένων πληροφοριών, είναι η διασταύρωση της “είδησης”. Η υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση του πολίτη είναι ένας καθημερινός αγώνας χωρίς τέλος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 31/8/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/enimerosi-ke-fake-news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου