Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Αναβάθμιση για το ΜΑΙΧ

Με τροπολογία που ψηφίστηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή, τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα που χορηγεί το Διεθνές Κέντρο Ανωτάτων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών, στο οποίο εντάσσεται το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΪΧ), αναγνωρίζονται ισότιμα με τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ.
H τροπολογία, που αποτελεί αναβάθμιση για το ΜΑΪΧ, κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο νομοσχέδιο “Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις”.
Ηδη, όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων” στις 11 Νοεμβρίου, το ελληνικό δημόσιο είχε αναγνωρίσει ως ισότιμο των ελληνικών Πανεπιστημίων, το Μεταπτυχιακό του ΜΑΪΧ.
Τώρα, το σύνολο των Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων του ΜΑΪΧ αναγνωρίζονται ως ισότιμα.
Οπως είπε στα “Χανιώτικα νέα”, ο διευθυντής του ΜΑΪΧ, Γιώργος Μπαουράκης, «με 30 χρόνια καθυστέρηση ένα θέμα το οποίο δεν μπορούσε να βρει ολοκληρωμένη λύση, αντιμετωπίστηκε θετικά και είναι πραγματικά αυτό που άξιζε στην ποιότητα των σπουδών του ΜΑΪΧ, το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσέφερε πάντα».
Το Διεθνές Κέντρο Ανωτάτων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών αποτελεί διεθνή οργανισμό που ιδρύθηκε το 1962, στον οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αλβανία, η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Μάλτα, το Μαρόκο, η Πορτογαλία, η Τυνησία και η Τουρκία. Το Κέντρο χορηγεί, μέσω του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, το οποίο ιδρύθηκε το 1985 και αποτελεί ένα από τα τέσσερα Μεσογειακά Αγρονομικά Ινστιτούτα του Κέντρου, μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (Master of Science). Οι αντίστοιχοι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών των Μεσογειακών Αγρονομικών Ινστιτούτων της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας έχουν λάβει αναγνώριση από αυτά τα κράτη – μέλη, το 2015, το 2006 και το 2016 αντίστοιχα. Με τη συγκεκριμένη διάταξη, η χώρα μας εναρμονίζεται με την πολιτική των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στο Κέντρο και έχουν Μεσογειακά Αγρονομικά Ινστιτούτα, που παρέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, ώστε οι απόφοιτοι του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών των υπολοίπων Ινστιτούτων του Κέντρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα που χορηγεί το Διεθνές Κέντρο Ανωτάτων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών, είναι ισότιμα προς τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα των ελληνικών δημοσίων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 11 του ν. 3328/05 (Α’ 80).

«Στόχος να καταστεί Κέντρο Aριστείας»

«Απώτερος σκοπός του ΜΑΪΧ είναι να καταστεί μεσογειακό κέντρο Αριστείας στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση». Αυτό επισημαίνει ο διευθυντής του ΜΑΪΧ, Γιώργος Μπαουράκης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαουράκη, το Μ.Α.Ι.Χ. προσφέρει «μεταπτυχιακή εκπαίδευση εξειδίκευσης που οδηγεί σε Master of Science (MSc) διάρκειας δύο ακαδημαϊκών ετών. Την πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά, τα μαθήματα διδάσκονται στην Αγγλική γλώσσα από συνεργάτες επισκέπτες ακαδημαϊκούς διεθνούς εμβέλειας. Τη δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά η ερευνητική διατριβή διεξάγεται υπό την καθοδήγηση ακαδημαϊκών σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό του Ινστιτούτου».
Επίσης, σύμφωνα με τα στελέχη του Ινστιτούτου, «το Μ.Α.Ι.Χ συνεισφέρει στην επίλυση σύγχρονων αγροτοδιατροφικών περιβαλλοντικών αναπτυξιακών προβλημάτων μέσω της συνεργασίας του με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».
Αυτή τη στιγμή, το Μ.Α.Ι.Χ., μεταξύ άλλων, συντονίζει ερευνητικά δίκτυα σε Ευρωπαϊκές ή και Μεσογειακές χώρες σε θέματα αιχμής (χρήσεις Μεσογειακής χλωρίδας, ενδογενείς μεθοδολογίες παραγωγής βιολογικών προϊόντων κ.λπ.).

Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει από το CIHEAM Μ.Α.Ι.Χ. 1490 επιστήμονες με ετήσια εξειδικευμένη μεταπτυχιακή εκπαίδευση (DSPU) και 990 επιστήμονες έχουν επιτυχώς ολοκληρώσει τις σπουδές τους (διετής φοίτηση) και τους έχει απονεμηθεί ο τίτλος σπουδών Master of Science (Msc).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 3/8/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/anavathmisi-gia-to-mech/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου