Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Το ΙΤΕ χαρτογράφησε τις καμένες εκτάσεις σε Αττική και Αποκόρωνα

Σε χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων σε Αττική και Αποκόρωνα προχώρησε το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον (rslab), του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ITE) της Κρήτης.
Στους χάρτες του ΙΤΕ αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Στον χάρτη από την πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική αποτυπώνεται η καμένη έκταση η οποία ανέρχεται στα 13.000 στρέμματα. Η δορυφορική λήψη που χρησιμοποιήθηκε για την
αποτύπωση αυτή, πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2018.
Στον χάρτη από την πληγείσα περιοχή στις Βρύσες του Δήμου Αποκορώνου, όπως σημειώνει ο ερευνητής του Εργαστήριου Τηλεπισκόπησης και
Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον του ΙΤΕ, Δημήτρης Πουρσανίδης, είναι χαρακτηριστική η μορφή των καμένων εκτάσεων όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ένταση του ανέμου και τη συνεχή εναλλαγή της στην περιοχή. Η συνολική έκταση ανέρχεται στα 1430 στρέμματα. Η δορυφορική λήψη που χρησιμοποιήθηκε για την αποτύπωση αυτή, πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018.
Αλλος χάρτης αποτυπώνει την έκταση που κατέκαψε η πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και η οποία ανέρχεται στα 13.000 στρέμματα. Η δορυφορική λήψη που χρησιμοποιήθηκε για την αποτύπωση αυτή, πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2018.
Σύμφωνα με τον κ. Πουρσανίδη, το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον (http://rslab.gr), του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ITE, «σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές, έχει το δυναμικό να προβεί στην άμεση χαρτογράφηση των πληγέντων εκτάσεων, με χρήση παρατηρήσεων από συστοιχία μικροδορυφόρων. Το δορυφορικό αυτό σύστημα παρέχει σε καθημερινή βάση, παρατηρήσεις υψηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας (<4 p="">Σε περιπτώσεις πυρκαγιών, οι δορυφορικές αυτές καταγραφές είναι κατάλληλες για την αποτύπωση των καμένων εκτάσεων αλλά και των άκαυστων νησίδων εντός μιας μεγάλης περιοχής. Οι νησίδες αυτές συνήθως χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, καθώς αποτελούν εστίες πρασίνου και βιοποικιλότητας. Τα γεωγραφικά δεδομένα που παράγονται από το Εργαστήριο, έχουν το δυναμικό να υποστηρίξουν τόσο την ταχεία αποτίμηση των επιπτώσεων της καταστροφής, όσο και εφαρμογές όπως ο σχεδιασμός της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων και η διαδικασία αποζημιώσεων καλλιεργειών».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 2/8/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/to-ite-chartografise-tis-kamenes-ektasis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου