Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Το κλίμα και το μέλλον

«Περίπου το ένα τρίτο του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουμε μένει στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια. Αυτό που κάνουμε σήμερα στο κλίμα θα είναι το κληροδότημά μας για το μέλλον πολλών γενεών. Η λύση είναι τεχνολογική και εφικτή».
Τα παραπάνω υπογραμμίζει στο άρθρο του για το κλίμα που δημοσιεύτηκε χθες στα “Χανιώτικα νέα” ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Γιάννης Φίλης.
Ο κ. Φίλης, πάντα ανήσυχος για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη και ευαισθητοποιημένος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, χτυπά για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
«Η Συμφωνία του Παρισιού μιλάει για περιορισμό της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική εποχή, ενώ ήδη βιώνουμε μέση αύξηση της τάξης του ενός βαθμού με όλες τις γνωστές συνέπειες. Οι επιστημονικές ενδείξεις είναι ότι στο τέλος του αιώνα μας έχουμε μεγάλη πιθανότητα να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε τους 3 βαθμούς. Αν με έναν βαθμό γινόμαστε μάρτυρες τόσων ακραίων φαινομένων επαφίεται στη φαντασία του καθενός να εκτιμήσει τι θα συμβεί στα παιδιά και στα εγγόνια μας με τους 3 ή περισσότερους βαθμούς», αναφέρει ο ίδιος.
Παράλληλα συμπεραίνει ότι «οι πιο ευαίσθητοι άνθρωποι στο πρόβλημα είναι οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι πλούσιοι δείχνουν μικρότερη ευαισθησία, ίσως γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν την ευμάρειά τους. Κάποιοι από τους φτωχούς αντίθετα θα χάσουν και την ίδια τους τη γη λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Είναι ζήτημα χρόνου μέχρι ν’ αντιληφθούν και οι πλούσιοι ότι η βολική αυταπάτη ότι είναι άτρωτοι ήταν τερατώδης».
Το άρθρο αξίζει να διαβαστεί από όλους: Κυβερνώντες, πολιτικούς, πολίτες. Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην ανθρωπότητα είναι τεράστιες. Η ευαισθητοποίηση όλων μας απαραίτητη, αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 11/8/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/to-klima-ke-to-mellon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου