Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Για να δούμε...

Η Ελλάδα αποχαιρετά, λοιπόν, τα μνημόνια και αναμένεται να επιστρέψει σε “ήρεμα” νερά. Μόνο που ενώ τα μνημόνια φεύγουν, τα μνημονιακά μέτρα μένουν ενώ ο ΕΝΦΙΑ ξανάρχεται. Η κοινωνία, λοιπόν, συνεχίζει να πληρώνει τα σπασμένα… από μια άδεια τσέπη. Συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με άδικους φόρους.
Ο ΕΝΦΙΑ, π.χ., είναι άδικος όταν ο κάθε άνθρωπος που κάποτε είπε να βάλει το κεφάλι του κάτω από το δικό του κεραμίδι, έχει ήδη φορολογηθεί και έχει πληρώσει στο κράτος για το σπίτι που έχει αγοράσει ή έχει φτιάξει. Τώρα, συνεχίζει να πληρώνει κάθε χρόνο για το σπίτι του στο κράτος, ασχέτως εισοδήματος.
Η φορολογία είναι εξαντλητική και έχει φέρει σε απόγνωση εργαζόμενους αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όπως και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εννοούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Λες και το κράτος είναι συνέταιρος ή σωστότερα βασικός μέτοχος στις ζωές τους.
Ο ΦΠΑ 24% είναι υπερβολικός όπως υπερβολικοί είναι οι φόροι και τα καπέλα πάνω στις πραγματικές τιμές των καυσίμων.
Και όλα αυτά όταν οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί.
Επομένως, η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι για πανηγύρια. Σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα. Αλλά δεν αρκεί καθώς η επιτροπεία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα μας αφήσει ήσυχους.
Το ουσιαστικό βήμα θα γίνει όταν ο πολίτης θα αισθανθεί ότι μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς με φορολογία που δεν θα τον ξεζουμίζει. Χωρίς άδικα χαράτσια και φόρους που του αδειάζουν την τσέπη και τον οδηγούν στη φτώχεια. Και με στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που έφεραν τα μνημόνια αλλά με μία νέα πορεία της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο.
Για να δούμε…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 20/8/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-na-doume/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου