Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Ρέθυμνο: Γεύσεις και αρώματα στην Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού

Την τιμητική τους είχαν η Κρητική Διατροφή και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα τις προηγούμενες ημέρες στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Χιλιάδες κόσμου προσέλκυσε η 7η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, μια γιορτή με πολιτιστικό αποτύπωμα και ψυχαγωγικές εκφάνσεις καθώς περιλάμβανε συναυλίες και δρώμενα για μικρούς και μεγάλους.
Η Γιορτή ξεκίνησε στη 1 Ιουλίου και διήρκησε μία εβδομάδα.
Σε όλη τη διάρκεια της Γιορτής, οι παραγωγοί, με τα πιστοποιημένα κρητικά προϊόντα και τους μικρούς θησαυρούς του ο καθένας, βρίσκονταν στα περίπτερά τους, και εξυπηρετούσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πλήθος των επισκεπτών, προσφέροντάς τους δοκιμές και πληροφορίες.
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των διοργανωτών, οι παράλληλες εκδηλώσεις, είχαν ως πρωταγωνιστή το κρασί, καθώς το Ρέθυμνο έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018 από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οινοπαραγωγών Πόλεων RECEVIN. Έτσι, εκπρόσωποι του Δικτύου RECEVIN, βρέθηκαν στον Δημοτικό Κήπο, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν γεύσεις και αρώματα από τις χώρες τους.
Ο José Rupio (οινολόγος) και η Sandra Gonçalves (σομελιέ-παραγωγός κρασιού) από την Πορτογαλία, σέρβιραν εξαιρετικές ετικέτες πορτογαλικών κρασιών, συνομίλησαν με το κοινό και αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες. Ο Enzo Giorgi (σομελιέ) και η Maura Tonelli (σεφ) από την Ιταλία, έκαναν ένα συναισθηματικό ταξίδι στην ιστορία, τη γαστρονομία και την τεχνογνωσία του κρασιού ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, αποδεικνύοντας ότι το κρασί πάντα θα ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς και παρουσίασαν μια εξαιρετική αρχαιοελληνική συνταγή με ζυμαρικά ψημένα σε τερακότα, την οποία και δοκίμασαν οι επισκέπτες.
Η τρίτη ημέρα της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, είχε, σύμφωμα με την ανακοίνωση των διοργανωτών, «μια απολαυστική «συνομιλία» ανάμεσα στο ροζέ κρασί και το ελαιόλαδο: ο κορυφαίος wine-blogger, Θεόδωρος (για το Ρέθυμνο πλέον, Ted!) Λέλεκας και ο βραβευμένος σεφ ελαιολάδου, Βασίλης Λεωνίδου, ένωσαν τις δυνάμεις τους και, μαζί με τους stand-up comedians Κώστα Παπαγεωργίου και Αλέξανδρο Τσουβέλα, οι οποίοι κυριολεκτικά εισέβαλαν στη σκηνή, μύησαν τους επισκέπτες στα μυστικά του ροζέ κρασιού.
Μέσα από διασκεδαστικές ερωταπαντήσεις ανάμεσα στους τέσσερις, ο Θεόδωρος Λέλεκας εξήγησε τη διαδικασία οινοποίησης του ροζέ κρασιού, το οποίο και χαρακτήρισε ως «ανερχόμενη δύναμη» και κρασί «passe-partout», μια και ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, περιέγραψε τη διαδικασία οινογνωσίας και προέτρεψε όλους να εκτιμήσουν και να στηρίξουν το καλό σερβίρισμα εμφιαλωμένου κρασιού. Ο Βασίλης Λεωνίδου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι πελάτες των εστιατορίων, έχουν πλέον πολύ καλή γνώση σχετικά με τις ετικέτες κρασιών και συνέχισε, ετοιμάζοντας τρεις υπέροχες συνταγές, τις οποίες δοκίμασαν οι επισκέπτες, συνδυάζοντάς τες με ροζέ κρητικά κρασιά.
Και οι δύο, τόνισαν τη σημασία της διάκρισης του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018, τόσο για τη διάδοση της σωστής απόλαυσης του κρασιού όσο και για την ευκαιρία ανάπτυξης του οινοτουρισμού στην πόλη μας, ενώ αναφέρθηκαν στην εξαιρετική ποιότητα των κρητικών προϊόντων μια και, η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, αποτελεί τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανάδειξή τους».
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων,  στη σκηνή του Δημοτικού Κήπου, βρέθηκε ο αγροτικός συνεταιρισμός Μινωική Γη, εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασαν προϊόντα με αλόη και φραγκόσυκο, ενώ ετοιμάστηκαν και συνταγές για όλους τους επισκέπτες. 
Διοργανωτές της Γιορτής ήταν οι η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Εθνος - 15/7/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου