Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Δορυφόροι στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Στη “μάχη” για την προστασία του περιβάλλοντος συμμετέχουν και… δορυφόροι καθώς εργαλείο για την ορθολογική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών του πλανήτη, αποτελούν οι δορυφορικές φωτογραφίες και παρατηρήσεις. Μία τέτοια περιοχή είναι η Σαμαριά.
Αυτό επισημαίνουν οι επιστήμονες με αφορμή την έκθεση: “Spaced – Αξιοποίηση της Παρατήρησης Γης για την προστασία των φυσικών τοπίων”, που εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).
Η έκθεση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “ΕCOPOTENTIAL (Η2020)”, στόχος του οποίου είναι η αξιοποίηση των Παρατηρήσεων Γης ως εργαλείο που θα συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών καθώς και των περιοχών υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του 38ου ετήσιου Συμποσίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εργαστηρίων Τηλεπισκόπησης (EARSeL) που πραγματοποιείται στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και του 3ου Συνεδρίου Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για Κάλυψη/Χρήσεις Γης που ξεκινά σήμερα σε συνεργασία με τη NASA και υποστηρίζεται και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Η έκθεση μεταφέρθηκε στα Χανιά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιο συγκεκριμένα από το κτίριο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, όπου φιλοξενήθηκε τελευταία και αφού προηγήθηκε, τον Ιανουάριο, παρουσίασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες που αποτυπώνουν την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και συνοδεύονται από ενημερωτικά κείμενα σχετικά με τις επιστημονικές προσπάθειες και τα τεχνολογικά επιτεύγματα στο δρόμο προς την επιτυχή διατήρηση και συνακόλουθα την προστασία του περιβάλλοντος.
Οπως μας είπε ο επίκουρος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Γιάννης Μανάκος, «οι δορυφορικές εικόνες δίνουν πληροφορίες για την επιφάνεια της γης ανά λίγες μέρες» και ως εκ τούτου επιτρέπουν την επικαιροποίηση των χαρτών και δίνουν πληροφορίες οι οποίες μπορούν να μεταφραστούν σε περιβαλλοντικούς δείκτες που «ειδοποιούν αν κάτι έχει αλλάξει σε μια περιοχή ή αν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς».
Οι επισκέπτες της έκθεσης που θα λειτουργεί έως τις 16 Ιουλίου από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. μπορούν να δουν όμορφα τοπία στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο -ακόμα και από τον εθνικό δρυμό της Σαμαριάς- που ταυτόχρονα αποτελούν προστατευόμενες περιοχές και να δουν πως οι δορυφορικές εικόνες υποστηρίζουν την προστασία των περιοχών που μελετά το πρόγραμμα ECOPOTENTIAL.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 11/7/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου