Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Προετοιμασίες για… “σκάφος” στο Διάστημα από ομάδα νέων επιστημόνων στην Κρήτη

Σε προετοιμασίες με στόχο την πρώτη αποστολή “σκάφους” (τύπου drone) με κάμερα στο διάστημα από τα Χανιά για μετεωρολογικές μετρήσεις έχει προχωρήσει ομάδα νέων επιστημόνων με την ονομασία “​Cretan Astronaut​” που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας (​Youth Entrepreneurship Club).
Οπως μας εξήγησε το μέλος της ομάδας (Marketing Manager), Βασίλης Κόττας, η αποστολή θα είναι μονοήμερη. Το σκάφος που θα συναρμολογηθεί στα Χανιά, θα φέρει κάμερες και πομπό και θα κάνει ένα ταξίδι ολίγων ωρών στη στρατόσφαιρα για να επιστρέψει στη Γη με μετεωρολογικά δεδομένα.
Στην ουσία θα πρόκειται για μονοήμερο ταξίδι μη επανδρωμένου οχήματος (drone) στο Διάστημα.
Ηδη, η ομάδα έχει μιλήσει με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την αποστολή αυτή.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ομάδα “​Cretan Astronaut​” που αποτελείται από φοιτητές και αποφοίτους, αναπτύσσει στην Κρήτη ένα project πάνω στις ​Τεχνολογίες Αεροδιαστημικής,​ αποδεικνύοντας τις δυνατότητες και τα οφέλη ενασχόλησης με τον κλάδο αυτό ενώ ταυτόχρονα θέλει να προβάλλει την ​Κρήτη και να την τοποθετήσει στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας και τεχνολογίας. Στόχος της ομάδας είναι, πρώτον, η αποστολή ενός σκάφους στο διάστημα το οποίο αποτελείται από μια πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμη διάταξη που θα καταγράψει το ταξίδι με μία κάμερα γωνίας λήψης 360 μοιρών, ενώ ταυτόχρονα θα αναλύει την πορεία του σκάφους σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση έξυπνων αλγορίθμων όσο αυτό διεξάγει μετεωρολογικές μετρήσεις και, δεύτερον, να παρουσιάσει στους εμπλεκόμενους ενδιαφερόμενους οργανισμούς πώς το κόστος πτήσης τέτοιων αποστολών μπορεί να μειωθεί,​​καθιστώντας​τ​α​​μέρη​τ​ων​​σκαφών​​πλήρως​ε​παναχρησιμοποιήσιμα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μέχρι και σήμερα, μέρος του εξοπλισμού καταστρέφεται στη στρατόσφαιρα. Για το λόγο αυτό η ομάδα ​“​Cretan Astronaut​” έ​χει αναπτύξει μια πρωτότυπη διάταξη, με την οποία θα ​​μπορεί​ ν​α​ ε​πανακτάται​​ ο ​ε​ξοπλισμός ​​χωρίς​ ν​α ​​καταστρέφεται. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή όλων των μηχανικών και ηλεκτρονικών μερών του project, καθώς και το προγραμματιστικό μέρος, γίνονται εξ ολοκλήρου και εκ του μηδενός από την ομάδα».
Τα μέλη της ομάδας είναι οι: Αθανάσιος Παράσχος (Project Manager), Αλέξανδρος Πουπάκης (CTO), Βασίλειος Κόττας (Marketing Manager), Δημήτρης Θεοδοσίου (Manufacturing Engineer), Ιωάννης Φραγκιαδάκης (Graphic Designer),
Ιωάννης Αντωνίου (Software Engineer).
Η ομάδα λειτουργεί την ιστοσελίδα: https://cretanastronaut.com/ ενώ διαθέτει σελίδα και στο facebook.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 6/12/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/proetimasies-gia-skafos-sto-diastima/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου