Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Εργα σε λιμάνια παρουσιάστηκαν από το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων

Σε τροχιά περαιτέρω ανάπτυξης μπαίνουν τόσο το λιμάνι της Σούδας όσο και τα λιμάνια και οι λιμενίσκοι στην περιφέρεια του Νομού Χανίων μέσα από τα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα ή βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης. Την ίδια ώρα, θετικά μηνύματα για τον τουρισμό κρουαζιέρας φέρνει το 2018 καθώς στο λιμάνι της Σούδας την νέα χρονιά αναμένονται από 70 έως 85 κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες επιβάτες.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων (ΛΤΝΧ) η διοίκηση του οποίου παρουσίασε τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων ετών αλλά και το σχεδιασμό της για το μέλλον. Μάλιστα, για το λιμάνι της Σούδας τονίστηκε ότι προχωρά η μελέτη για την επέκταση του προβλήτα “Αδρίας” στον οποίο θα λειτουργήσει επιβατικός σταθμός αλλά και για την κατασκευή ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
Στην συνέντευξη μίλησαν ο πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής (το συλλογικό όργανο που διοικεί το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων), Κώστας Μανωλικάκης και τα μέλη Δημήτρης Μπουντρογιάννης και Γιώργος Πρωϊμάκης.
ΤΑ ΕΡΓΑ
Αρχικώς, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων, Κώστας Μανωλικάκης, αναφέρθηκε σε περιφερειακά έργα που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Οπως είπε σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκοται το «αγκυροβόλιο Γαύδου» και το έργο «αποκατάστασης υποσκαφών – ράμπα εξυπηρέτησης Ε/Γ Ο/Γ πλοίων στο προβλήτα Σκάλας Παλαιόχωρας». Στη συνέχεια μίλησε για 7 έργα ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Ναυτιλίας που αφορούν μεταξύ άλλων, προμήθεια και εγκατάσταση μεταλλικών σκιαδίων στα λιμάνια Σούδας, Κισάμου, Χώρας Σφακίων και αγκυροβολίου νήσου Γαύδου, προϋπολογισμού 73.800 ευρώ (δύο υποέργα), προμήθεια και εγκατάσταση ξύλινων σκιαδίων στη Αγία Ρουμέλη Σφακίων, επισκευή – συντήρηση κτιρίου Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων στο λιμάνι Σούδας, συντήρηση χερσαίων χώρων Λιμενίσκου Μαραθίου, διαμόρφωση χερσαίων χώρων Λιμένα Κισάμου.
ΝΕΑ ΕΡΓΑ
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε 8 προτεινόμενα έργα στο ΠΔΕ του ΥΝΝΠ έτους 2017:
•«Επισκευή – Συντήρηση κτιρίου κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων στο Λιμάνι Σούδας».
•Προμήθεια επτά κυλινδρικών προσκρουστήρων για το Επιβατικό Λιμάνι Σούδας
•Συντήρηση – Διαμόρφωση χερσαίων χώρων Λιμενίσκου Κάτω Γαλατά.
•Ανακατασκευή κρηπιδώματος – διαμόρφωση ράμπας εξυπηρέτησης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων στο Λιμένα Κισάμου.
•Συντήρηση υποδομών Λιμενίσκου «Λίμνης» Κισάμου.
•Συντήρηση – Διαμόρφωση λιμενικών υποδομών Λιμενίσκου Αμυγδαλοκεφαλίου Κισάμου. •Ανακατασκευή περίφραξης και πεζοδρομίων παραλιακού οδού του Λιμένα Σούδας.
•Αποκατάσταση υποσκαφών σε κρηπιδώματα του Λιμενίσκου της Χ. Σφακίων. Τα τέσσερα πρώτα έργα είναι προς άμεση ένταξη. Σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτούμενα έργα από ιδίους πόρους του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων, σημείωσε ότι αναμένεται να δημοπρατηθεί άμεσα το έργο διαμόρφωσης χώρου απόθεσης και επισκευής μικρών σκαφών στον εμπορικό λιμένα της Σούδας σε χώρο 2000 τ.μ προϋπολογισμού 69.000 € πλέον ΦΠΑ.
ΛΙΜΕΝΑΣ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ
Για το λιμάνι Κολυμπαρίου αναφέρθηκε στο έργο επέκτασης και βελτίωσης που προβλέπει: Επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου, λιμενικά έργα εσωτερικής λιμενολεκάνης, αρχιτεκτονική διαμόρφωση χερσαίου χώρου του λιμένα, υπόστεγο, αποθήκες για τους χρήστες, χώρους υγιεινής WC, δίκτυα παροχών ηλεκτρικού ρεύματος και φωτισμού, ενίσχυση θωράκισης του προσήνεμου μώλου με φυσικούς ογκολίθους και ως συνοδό έργο τρείς κυματοθραύστες με φυσικούς ογκολίθους για την προστασία της παρακείμενης ακτής, κ.α.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 27 ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Στη λειτουργία και συντήρηση 27 υποδομών, εκτός από το λιμάνι της Σούδας, αναφέρθηκε το μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Δημ. Μπουντρογιάννης. Στα κρουαζιερόπλοια και στα σχετικά έργα αναφέρθηκε το μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Γιώργος Πρωϊμάκης.

Τμήμα κρουαζιέρας στην προβλήτα στη Σούδα

Στη διαδικασία εκπόνησης βρίσκεται η μελέτη για τμήμα κρουαζιέρας στο λιμάνι της Σούδας που χρηματοδοτείται από πόρους του Λιμενικού Ταμείο Ν. Χανίων. Με το έργο προβλέπεται επέκταση κατά 160,00 μέτρα της προβλήτας του επιβατικού Λιμένα (Αδρία) ώστε να δημιουργηθεί το τμήμα κρουαζιέρας. Από το εγκεκριμένο Master Plan του Λιμανιού προβλέπεται κτίριο επιβατών στο Επιβατικό τμήμα, συνολικής επιφάνειας 8.745,00 μ2. Υποβλήθηκε αίτημα και αποφασίστηκε από την ΕΣΑΛ του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η έγκριση κατασκευής της α’ φάσης του Επιβατικού σταθμού του Λιμένα Σούδας επιφάνειας 2.000 μ2. Ηδη εχουν εξασφαλισθεί οι πιστώσεις για τη σύνταξη της μελέτης και είναι σε διαδικασία ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από το ΥΠΟΜΕΔΙ.
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ
Για το 2018 αναμένεται σημαντικός αριθμός μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων με αποτέλεσμα την σημαντική άφιξη επισκεπτών στο λιμάνι της Σούδας και στην πόλη. Οπως επισημάνθηκε, με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν αναγγελθεί 70 αφίξεις πλοίων ενώ υπολογίζεται πως ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τα 85.

Παράπονα Μπουντρογιάννη

Βολές κατά ΜΜΕ εξαπέλυσε χθες το μέλος της Λιμενικής Επιτροπής, Δημήτρης Μπουντρογιάννης, με αφορμή τον τουρισμό κρουαζιέρας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «…νομίζω ότι παραπλανάται η κοινή γνώμη όταν κάποια Μέσα Επικοινωνίας προωθούν ή αναφέρουν ότι το έργο αυτό είναι υπόθεση ενός Προέδρου. Γιατί οποιοδήποτε αποτέλεσμα κι αν έχει αυτό, επαναλαμβάνω είναι αποτέλεσμα συλλογικότητος και αλίμονο για την κοινωνία μας αν συνέβαινε το αντίθετο». Σε ερώτηση των “Χ.ν.” τι εννοεί και σε ποια ΜΜΕ αναφέρεται, απάντησε: «Γενικά για τα Μέσα. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένο. Ομως όλοι ήμασταν μάρτυρες κάποιων σχολίων που διαβάσαμε στις εφημερίδες, στις χανιώτικες εφημερίδες, που είχε να κάνει με την κρουαζιέρα και πάνω σε αυτό τοποθετήθηκα, ότι είναι μία συλλογική δουλειά, διαχρονική, φορέων από το 2008 μέχρι σήμερα. Ολοι περπατήσανε βήμα – βήμα και το φτάσαμε εκεί που το φτάσαμε και δεν είναι υπόθεση ενός Προέδρου ή μιας Λιμενικής Επιτροπής. Είναι υπόθεση αυτής, της προηγούμενης, της παραπροηγούμενης για να φτάσει εκεί που σήμερα να έχουμε τα οφέλη αυτά».
(Χανιώτικα νέα - 5/12/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/erga-se-limania-parousiastikan-apo-to-limeniko-tamio-nomou-chanion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου