Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Πάρκα και ελεύθεροι χώροι

Μια όαση κοντά στην πόλη των Χανίων αποτελεί η παραλία και το αλσύλιο των Αγίων Αποστόλων που διασώθηκε χάρη στους πολίτες, τους συλλόγους και την Αυτοδιοίκηση που είχαν αντιδράσει, κάποτε, στα σχέδια εκποίησης και τώρα η περιοχή συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και χιλιάδες επισκέπτες.
Το παράδειγμα των Αγίων Αποστόλων δείχνει τον δρόμο για το μέλλον της πόλης που έχει ανάγκη, όχι τόσο από… τσιμέντο, όσο από ελεύθερους χώρους, πάρκα και πράσινο, αν θέλει να παραμείνει ελκυστική και να αναπτύξει αυτό που λέμε: «ποιότητα ζωής».
Μέσα στην πόλη, ο δημοτικός κήπος αποτελεί σημείο συναντήσεων και περιπάτου για μικρούς και μεγάλους, για παιδιά και οικογένειες, ενώ με απλά έργα μπορεί να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός και όμορφος.
Για το γειτονικό Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας οι Χανιώτες που μίλησαν σε πρόσφατο ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων” διατύπωσαν εξαιρετικές προτάσεις με αφορμή την επικείμενη ανάπλαση του Πάρκου, που θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι.
Οσο για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου εδώ και χρόνια το διεκδικούν οι κάτοικοι της περιοχής του Αγ. Ιωάννη για τη δημιουργία πάρκου που θα ομορφύνει περισσότερο την περιοχή και προ ημερών η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου οργάνωσε συνάντηση για «την επόμενη μέρα».
Σε ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν την “κουλτούρα” του πάρκου, συναντάμε καθημερινά πλήθος οικογενειών να κάνουν πικ νικ και να απολαμβάνουν το περίπατό τους ανάμεσα σε δέντρα λουλούδια.
Τα πάρκα και το πράσινο πρέπει να αναπτύσσονται με κανόνες και σχεδιασμό και να μην είναι αφημένα στη μοίρα τους, για να είναι ελκυστικά και να αποτελούν πόλο έλξης για τους πολίτες. Να συντηρούνται, να φωτίζονται, να αναδεικνύονται, να ομορφαίνουν τις ζωές μας.
Και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων: φορέων, Αυτοδιοίκησης, κοινωνίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 16/12/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/parka-ke-eleftheri-chori/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου