Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Πρωτεύον η σωτηρία της χώρας

Όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν θα πέσει στα βράχια. Σημαίνει επίσης ότι κάτι θα αλλάξει στην Ελλάδα του 2015.
Όπως μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης αρχίζουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών επιτροπών Ελλάδας – δανειστών, με στόχο μια νέα συμφωνία, όπως συμφωνήθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής του Eurogroupe Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται σίγουρα για μια θετική εξέλιξη που δείχνει διάθεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Δεν περιμένει κανείς να υλοποιηθούν με μιας όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Περιμένει όμως να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο που διαλύει τη χώρα. Περιμένει να δει μια ανάσα στην τσέπη του που είναι άδεια. Να δει φοροελαφρύνσεις που θα επιτρέψουν μιαν αξιοπρεπή ζωή. Να δει, επίσης, στην πράξη την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Με άλλα λόγια να δει τομές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά του και θα φέρουν πραγματικά ανάκαμψη στην αγορά.
Με άλλα λόγια τα μέτρα με τα οποία η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές δεν μπορεί να απορρέουν από την αφαίμαξη των πολιτών. Δεν μπορεί οι μη έχοντες να συνεχίσουν να πληρώνουν τα... σπασμένα μέσα από μια υπέρογκη φορολογία. Η αντικατάστασή τους λοιπόν από άλλα μέτρα που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη αποτελεί αναγκαιότητα. Και αυτά πρέπει να τα δουν οι εταίροι μας. Γιατί αφορούν το ίδιο το ευρωπαϊκό ιδεώδες στο οποίο δεν έχουν θέση αποκλεισμοί.
Μέχρι τώρα, πάντως, οι εξελίξεις είναι θετικές. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνη στις διαπραγματεύσεις. Οι εκπρόσωποι της χώρας, δηλαδή ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, έχουν τη συμπαράσταση χιλιάδων πολιτών που βγήκαν σε πλατείες εντός και εκτός συνόρων. Και αυτός ο κόσμος αποτελεί μια σημαντική πίεση προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η νίκη της Ελλάδας, δεν θα πάψουμε να το λέμε, δεν αφορά ένα κόμμα ή μια κυβέρνηση, αλλά ολόκληρη τη χώρα και την ίδια την Ευρώπη, στην οποία φυσικά ανήκουμε.
Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση, όπως κάθε κυβέρνηση, πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί κριτική – ουσιαστική κριτική. Αλλά η κριτική έπεται. Τώρα, πρωτεύον είναι η σωτηρία της χώρας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(enetpress.gr - 13/2/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου