Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Σαμαριά και τουρισμός

Μαγεύει τους επισκέπτες του Νομού Χανίων ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς, όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2014 στους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού, από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στα “Χανιώτικα νέα”, σκιαγράφησε το προφίλ των επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις απαντήσεις των επισκεπτών, πρέπει, ωστόσο, να απασχολήσουν τους εμπλεκόμενους.
Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, φαίνεται επιτακτική η ανάγκη να συζητηθούν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και να υλοποιηθούν ενέργειες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με:
• Προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών υψηλού εισοδήματος που θα είναι διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες δαπάνες, σε συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες αλλά και τις Ξενοδοχειακές Ενώσεις της Κρήτης.
• Αναζήτηση δράσεων προκειμένου οι επισκέπτες της Σαμαριάς να μένουν περισσότερο στην περιοχή, να διανυκτερεύουν τόσο στη νότια, αλλά και στη βόρεια, πλευρά του Δρυμού και να συνδυάζουν τη διάβασή του με άλλες διαδρομές και δράσεις στην ευρύτερη περιοχή.
• Εξέταση της δυνατότητας επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν στον βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
• Πραγματοποίηση μελέτης φέρουσας ικανότητας επισκεπτών του τοπίου ώστε να αναγνωριστούν και να τεθούν τα σχετικά όρια. Ετσι θα αποφευχθεί η υπερβολική καταπόνηση και υποβάθμιση του Δρυμού από ενδεχόμενη υπερβολική επισκεψιμότητα.
• Προώθηση των τοπικών προϊόντων από την ευρύτερη περιοχή, τόσο άμεσα στους επισκέπτες όσο και έμμεσα ως πρώτες ύλες στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, πράγμα που θα οδηγήσει σε αύξηση του πολλαπλασιαστικού οφέλους από τις τουριστικές δαπάνες για την τοπική οικονομία κ.ά.
Με άλλα λόγια, με απλές δράσεις, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο ποιοτικός τουρισμός στον Νομό!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 16/2/2105)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/samaria-ke-tourismos/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου