Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Εντονα καιρικά φαινόμενα και Ραδιόφωνο

Συχνά ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με ακραία καιρικά φαινόμενα. Αρκετές φορές φέτος έχει κάνει την επίσκεψή του ο χιονιάς και στην Ελλάδα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να παρέχει συμβουλές στους πολίτες.
Σε έκδοση του 2014 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αυτοπροστασία των πολιτών και στην ενότητα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα η φωτογραφία δείχνει ένα φορητό ραδιόφωνο και στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται: “Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων… Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.». Επιπλέον οι πολίτες καλούνται μόλις περάσει η κακοκαιρία να παρακολουθούν συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
Οι αναφορές στο ραδιόφωνο ως πηγή ενημέρωσης είναι πολύ σωστές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης αλλά και όλης της χώρας, κατοικούν ηλικιωμένοι και οικογένειες που δεν διαθέτουν Ιντερνετ. Αλλά ακόμη και αν διαθέτουν Ιντερνετ, σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, το μοναδικό μέσο ενημέρωσης που απομένει είναι το φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες.
Το ρόλο της ενημέρωσης κατά κανόνα σε όλον τον κόσμο επωμίζονται πρωτίστως οι δημόσιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Αρκεί, φυσικά, να υπάρχει ενημερωτικός ραδιοφωνικός σταθμός που να ενημερώνει συνεχώς τους πολίτες για τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση του οδικού δικτύου κ.α..
Και μάλιστα όχι μόνο με εκπομπές στα γνωστά μας fm αλλά και στα μεσαία κύματα καθώς υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει  καλή λήψη των fm.
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται συζήτηση για την επανίδρυση της ΕΡΤ. Αυτό θα είναι και ένα από τα αιτήματα του συλλαλητηρίου σήμερα στα Χανιά από τους εργαζόμενους της ΕΡΑ Χανίων.
Μέσα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης θα είναι και η λειτουργία ενός ενημερωτικού αμιγώς ραδιοφώνου ταυτόχρονα με την επαναλειτουργία των τοπικών σταθμών της ΕΡΑ, όπως του ιστορικού σταθμού των Χανίων, προκειμένου πέραν από τη ψυχαγωγία οι ακροατές να έχουν μία συνεχή ενημερωτική συντροφιά στους ραδιοφωνικούς τους δέκτες;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 11/2/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/anagki-iparxis-dimosiou-radiofonou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου