Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Μια άλλη νίκη

Στην Ευρώπη του 2015 οι ανισότητες όχι μόνον δεν υποχωρούν αλλά αντιθέτως αυξάνονται. Οι άνθρωποι χωρίς χρήματα, χωρίς στέγη, χωρίς ζωή, είναι πολλοί, πάρα πολλοί.
Στην Ελλάδα της κρίσης, τα τελευταία χρόνια σκληρής λιτότητας –γιατί και πριν λιτότητα υπήρχε- μεγάλα στρώματα του πληθυσμού βρέθηκαν σε συνθήκες φτώχειας. Η μεσαία τάξη έγινε σε μεγάλο βαθμό φτωχή... τάξη. Το φορολογικό σύστημα μεταρρυθμίστηκε με τρόπο ώστε ακόμα οι χαμηλόμισθοι να φορολογούνται με ποσόν πέραν των δυνατοτήτων τους. Ο ΕΝΦΙΑ έγινε εφιάλτης καθώς φορολόγησε την ακίνητη περιουσία δίχως να υπολογίσει το, σε πολλές περιπτώσεις, ανύπαρκτο ή ελάχιστο εισόδημα των ιδιοκτητών. Όλα αυτά και πολλά ακόμη, συνετέλεσαν όχι μόνο να μην έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη αλλά στο να αδειάσουν η τσέπη και οι οικονομίες των πολιτών που δεν ξέρουν τι να... πρωτοπληρώσουν.
Στην Ελλάδα του 2015 η κοινωνία θέλησε να δει αλλαγή. Εδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ που συγκυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ, ελπίζοντας να μη διαψευστεί άλλη μια φορά.
Η κυβέρνηση βλέπει ότι το να είσαι συνεπής στις δεσμεύσεις σου δεν αφορά τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, που πιέζουν αφόρητα στο να συνεχιστεί το... αδιέξοδο. Ωστόσο, η ακύρωση των μέτρων του μνημονίου που ταλαιπώρησαν την κοινωνία είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί, γιατί διαφορετικά θα γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές. Είναι, όπως έχουμε ξαναϋποστηρίξει, μια μάχη για την ίδια την Ευρώπη, όσο κι αν οι συντηρητικές δυνάμεις δεν θέλουν να το δουν.
Υπάρχει όμως και μια άλλη δύσκολη μάχη που αφορά, εφόσον κερδηθεί η πρώτη, την κυβέρνηση, τη χώρα, τους πολίτες. Είναι το να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Προϋπόθεση για να κερδηθεί η... αυτοκριτική. Να φύγουμε από νοοτροπίες του παρελθόντος, βασισμένες στις πελατειακές σχέσεις, στο... «μέσο», στο εύκολο χρήμα. Να μπούμε από το «εγώ» στο «εμείς». Ετσι, όπως μπαίνουν οι παρέες που σχηματίζονται σε ταβέρνες και κουτούκια ανά την Ελλάδα, χορεύοντας και –μαζί- τραγουδώντας. Ετσι, όπως έχουν δείξει οι κοινωνικές δομές που έχουν σχηματιστεί από πολίτες και ομάδες, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, προς στήριξη απόρων και αδυνάμων.
Θα είναι μια σπουδαία νίκη πολιτισμού – παρακαταθήκη για το μέλλον...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(enetpress.gr-13/2/2015)
Link: http://www.enetpress.gr/el/politiki/arthra-1/mia-alli-niki.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου