Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Προτεραιότητες από την Ενωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων για την ανάπτυξη του τουρισμού

Προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε – δέκα χρόνια, που θα βοηθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού θέτει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων.
Μεταξύ αυτών, όπως επισημαίνει, είναι η βελτίωση των υποδομών, η επένδυση στη καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων, η προστασία μνημείων και φυσικών τοπίων, η περαιτέρω συνεργασία του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, κ.ά.
Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Μανώλης Γιαννούλης και ο γραμματέας, Κυριάκος Παπαδάκης, κατ’ αρχάς επισημαίνουν ότι «μελετώντας τα στατιστικά του Αερολιμένος Χανίων, για την περίοδο Ιανουάριο με Μάιο του 2014, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις (δηλαδή οι τουρίστες απ’ το εξωτερικό) αυξήθηκαν κατά 18,8% δηλαδή αφίχθησαν περίπου 20.554 περισσότερα άτομα σε σχέση με το 2013.
Παρόλο που αυτή η αύξηση μας χαροποιεί, θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι ο μήνας Μάιος σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013 αντιστοιχεί μόνο στο 13,5% των συνολικών αφίξεων (ο Ιούνιος στο 17,5%, ο Ιούλιος στο 20,15%, ο Αύγουστος στο 18,9%, ο Σεπτέμβριος στο 16,2% και ο Οκτώβριος στο 7,9%). Δηλαδή η προσφορά των δωματίων που υπάρχει στον προορισμό μας για να καλύψουν τη ζήτηση των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου είναι τόσο μεγάλη που πρωταρχικός μας στόχος όταν μιλάμε για επέκταση της σεζόν θα πρέπει να είναι να ενισχύσουμε πολύ παραπάνω πρώτα τους μήνες Μάιο και Σεπτέμβριο και μετά να επεκταθούμε στους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο».
Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι «παρά τις θετικές προβλέψεις που έχουν ανακοινωθεί για τη φετινή σεζόν, είναι φανερό ότι φέτος θα υπάρξουν απρόβλεπτες διακυμάνσεις στα έσοδα των ξενοδοχείων λόγω της μείωσης της Ρωσικής αγοράς και λόγω του ότι οι Σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν, όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, μία γενική υστέρηση στις καταναλωτικές δαπάνες των πολιτών τους λόγω ευρύτερης οικονομικής κρίσης».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Στη συνέχεια εκφράζει την πεποίθηση ότι με συστηματική και αδιάκοπτη δουλειά σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς Φορείς καθώς και τους Φορείς στην Αθήνα, θα καταφέρει να πετύχει «τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία McKinsey για τον Ελληνικό Τουρισμό (22 με 24 εκατ. φίξεις και μέση δαπάνη ανά ταξίδι 800 €, μέχρι το 2021) και τονίζει ότι «χρειάζεται μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια», μεταξύ άλλων:
• Βελτίωση των υποδομών μας, «στον Νομό Χανίων δίνουμε έμφαση στην καινούργια πτέρυγα του αεροδρομίου καθώς και στο οδικό μας δίκτυο το οποίο χρήζει μεγάλης βελτίωσης (με προτεραιότητα οι υπάρχουσες υποδομές να λειτουργήσουν όπως ο φωτισμός στη εθνική οδό)».
• Καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και βελτίωση ακόμα περισσότερο της παροχής υπηρεσιών στα ξενοδοχεία.
• Προστασία μνημείων και φυσικών τοπίων και ανάδειξή τους ώστε «να παραμένουν επισκέψιμα για τους τουρίστες μας.
• Συστηματοποίηση – επέκταση συνεργασιών με τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες.
• Συνεργασία του Τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή.
• Να πιέσουμε ο προορισμός μας να συμπεριληφθεί στους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές όπως ανταγωνιστικοί προορισμοί μας στο Αιγαίο.
•Να «πιέσουμε για μείωση φορολογίας π.χ. χαράτσι, Φ.Α.Π., φόρος εισοδήματος, πνευματικά δικαιώματα» κ.ά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 28/6/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/protereotites-gia-ton-tourismo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου