Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Οδικοί άξονες, οδηγοί και οδήγηση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η οδική ασφάλεια θα έπρεπε να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την πολιτεία μα και για την ίδια την κοινωνία.
Πρακτικά, όσο καλός και προσεκτικός οδηγός κι αν είναι κανείς, γεμίζει, ενίοτε, με... οδική ανασφάλεια μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.
Δεν είναι μόνο η, σε πολλές περιπτώσεις, κακή κατάσταση του οδικού δικτύου που εγκυμονεί κινδύνους για τους οδηγούς. Είναι και η λανθασμένη οδική συμπεριφορά πολλών εξ ημών.
Στην Κρήτη, για παράδειγμα, οι ατέλειες και τα προβλήματα του οδικού δικτύου της Κρήτης δεν έχουν τέλος. Ούτε, όμως, οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από τους οδηγούς. Μόνο σε ένα διήμερο γενικών ελέγχων για παραβατικές συμπεριφορές, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, βεβαιώθηκαν περίπου στο οδικό δίκτυο 1.500 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Δεν χρειάζονται βέβαια οι κλήσεις της Τροχαίας για να διαπιστώσει κανείς ότι οι απρόσεκτοι οδηγοί δεν είναι λίγοι.
Ούτε οι κίνδυνοι στις εθνικές οδούς.
Δυστυχώς, το φαινόμενο των σταθμευμένων σε διπλή σειρά αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους, που, φυσικά, επιδεινώνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα, των κατειλημμένων από οχήματα πεζοδρομίων και της επικίνδυνης οδήγησης, είναι καθημερινότητα. Και αυτή η έλλειψη σωστής οδικής συμπεριφοράς και παιδείας εγκυμονεί φυσικά κινδύνους για την ασφάλεια όχι μόνο όσων έχουν αυτή τη συμπεριφορά, αλλά και των υπολοίπων που θα βρεθούν στο διάβα τους.
Οι κίνδυνοι φυσικά γίνονται ακόμα περισσότεροι αν αναλογιστεί κανείς την κακή κατάσταση πολλών δρόμων και, π.χ. στην Κρήτη, αν, επιπλέον, σκεφτούμε την έλλειψη διαχωριστικού στηθαίου στον Βόρειο Οδικό Αξονα του νησιού (ΒΟΑΚ) όπως και την απουσία φωτισμού στο μεγαλύτερο τμήμα της εθνικής οδού. Γι' αυτό και επιβάλλεται η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ αλλά και η βελτίωση του οδικού δικτύου γενικότερα. Αλλά και κάτι ακόμα: η βελτίωση της οδικής μας συμπεριφοράς. Και αυτό το τελευταίο είναι πάνω απ' όλα στο δικό μας χέρι.
(Ελευθεροτυπία - 21/6/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=436298

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου