Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Τα Χανιά του μέλλοντος

Για 5η συνεχομενη χρονιά νέοι αρχιτέκτονες των Χανίων που συμμετείχαν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων p_public 2014, ανέπτυξαν το όραμά τους για τα Χανιά του μέλλοντος.
Το τριημερο φεστιβάλ που διοργάνωσε η ομάδα p_public, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Ιουνίου, άφησε όμως προβληματισμούς και σκέψεις που δεν πρέπει να ξεχαστούν. Αλλά, αντίθετα, να απασχολήσουν την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.
Αντιγραφω από σχετικό ρεπορτάζ της Ελένης Φουντουλάκη που δημοσιεύτηκε στα "Χανιώτικα νέα" την Τρίτη 10 Ιουνίου (ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.haniotika-nea.gr/oramatizonte-ta-chania-tou-mellontos): «Βασικοί άξονες του φεστιβάλ ήταν: το πώς αλλάζει ο χώρος μεσω της “συμμετοχής” των χρηστών, αλλά και πώς αντιμετωπίζεται ο δημόσιος χώρος από την Πολιτεία, τι βάρος δίνεται στο συγκεκριμένο τομέα, ποια είναι τα στρατηγικά διακυβεύματα και τι εικόνα θέλει να προβάλει για την πόλη και τους πολίτες της. Στην κατεύθυνση αυτή, δύο καλές πρακτικές που παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια των διαλέξεων και θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για τη νέα δημοτική αρχή, όπως επεσήμαναν τα μέλη του p_public, ήταν το παράδειγμα της Κοπεγχάγης μιας φιλικής, σύγχρονης ποδηλατούπολης αλλά και ο συμμετοχικός σχεδιασμός από ενεργούς πολίτες στη Σαμπίνα, ένα τοπίο αρκετά κοντά στο ελληνικό, στη Ρώμη της Ιταλίας».
Την εμπειρια από την Κοπεγχάγη ανέπτυξε η Αλεξάνδρα Χαιρετάκη ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων και μέλος της ομάδας “p_public” Γιώργος Καλλιγέρης υπογράμμισε ότι όπως και στην Κοπεγχάγη που το 40% των πολιτών χρησιμοποιεί ποδηλατόδρομους, θα μπορούσε να γίνει στα Χανιά -όπως έχει προταθεί και από την Ομάδα Ενοποίησης Ανοικτών και Πράσινων χώρων- μια ενιαία παραλιακή διαδρομή ποδηλατόδρομου από τον Κουμπελή μέχρι τους Αγ. Αποστόλους. Στο ίδιο ύφος, η αρχιτέκτων, μέλος της ομάδας “p_public” Ειρήνη Βλαζάκη εξέφρασε την ελπίδα πως «τις προτάσεις μας αυτές όπως τη δημιουργία ποδηλατόδρομου σε μια ενιαία παραλιακή διαδρομή από τον Κουμπελή μέχρι τους Αγ. Αποστόλους θα τις ενστερνιστεί η νέα δημοτική αρχή ή τουλάχιστον εύχομαστε να τις ενστερνιστεί».
Οι νεοι αρχιτέκτονες του p_public έχουν αναλάβει μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία αποδεικνύοντας ότι η πόλη μπορεί να παραμείνει ανθρώπινη. Να μην «πνιγεί» στο τσιμέντο αλλά να διατηρήσει το χρώμα της και να ανακτήσει το δημόσιο χώρο της.
Το σημαντικο είναι να στηριχθούν όλες αυτές οι προσπάθειες από τους αρμόδιους φορείς. Κάποτε, να γίνει διάλογος μεταξύ των συλλόγων, φορέων και ομάδων της πόλης, με στόχο να γίνουν τα Χανιά ακόμα πιο όμορφα. Το p_public και οι νέοι αρχιτέκτονες που το στηρίζουν, δείχνουν δρόμους του μέλλοντος.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 13/62014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ta-chania-tou-mellontos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου