Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Θετική εξέλιξη

Θετικo γεγονός η υπαναχώρηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) στο θέμα της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων.
Όπως ήδη αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ των «Χανιώτικων νέων» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, ο πρόεδρος του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, απαντώντας στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, εμφανίζεται σύμφωνος με το ενδεχόμενο δημιουργίας φοιτητικών εστιών σε τμήμα των εγκαταστάσεων, αλλά και μίσθωσης των υπολοίπων χώρων σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Στην επιστολη αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Με βάση τα ανωτέρω και τα υπόλοιπα πορίσματα των νομικών και τεχνικών ελέγχων, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. πρόκειται να σχεδιάσει τη βέλτιστη μορφή αξιοποίησης, όπως ενδεικτικά αναφέρεται η δημιουργία φοιτητικών εστιών σε τμήμα των κτηριακών εγκαταστάσεων (π.χ. στα κτήρια 6α, 6β και 6γ) καθώς και η ανακαίνιση των λοιπών μη χρησιμοποιούμενων κτηρίων και τη μίσθωσή τους σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα κτήρια. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να μετατραπεί το σύνολο του χώρου σε θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας της ευρύτερης περιοχής».
Ωστοσο, προστίθενται με νόημα: «Θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν και τεχνικά ζητήματα των ακινήτων, καθώς οι κτηριακές εγκαταστάσεις, όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Βαρδής Μεσσαριτάκης, στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του πρώην Θ.Ψ.Π.Χ., κατασκευάστηκαν μεταξύ 1960 – 1970, χωρίς οικοδομικές άδειες. Στο παρελθόν είχαν αρχίσει ενέργειες για τη νομιμοποίηση των κτηρίων, με βάση τον Ν. 1337/1983 (Νόμος “Τρίτση”), οι οποίες όμως ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν».
Τωρα, τον λόγο έχουν ξανά οι τοπικοί φορείς. Ενωμένοι σαν μια γροθιά ας διεκδικήσουν τις εγκαταστάσεις προς όφελος των φοιτητών μας και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα. Ας μιλήσουν με τους συλλόγους των φοιτητών και τις διοικήσεις του Πολυτεχνείου και του Τ.Ε.Ι., ώστε να διεκδικήσουν τη διαμόρφωση εστιών που να καλύψουν όλες τις ανάγκες των φοιτητών και των εκπαιδευτικών αυτών ιδρυμάτων. Και ας εξετάσουν ποιες υπηρεσίες του Δημοσίου «ασφυκτιούν» και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η μεταστέγασή τους. Ο διάλογος μόνο μπορεί να δώσει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση λύσεις σε ζητήματα της τοπικής μας κοινωνίας.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/6/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/thetiki-exelixi/#ixzz35VFbrs68 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου