Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Στην Ελλάδα της κρίσης

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες περιλαμβάνουν τα λόγια του πρώην υφυπουργού Εθνικής Αμυνας και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Λουκά Αποστολίδη χθες το βράδυ από τα Χανιά κατά την παρουσίαση του βιβλίου του για την Ελλάδα της κρίσης.
Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολίδης ότι το σχέδιο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι «όχι οικονομικής ανασυγκρότησης, αλλά επιβολής ενός νέου κοινωνικού μοντέλου στον τόπο που χαρακτηρίζεται: πρώτον, από την πεποίθηση των δανειστών ότι για να ξεπεραστεί η κρίση θα πρέπει να ταπεινώσουν και να κάνουν φτωχό τον λαό με συνέπεια 1,5 εκατ. άνεργοι και 31% φτωχοί. Δεύτερον, ότι τα πάντα ιδιωτικοποιούνται, από την υγεία και το νερό μέχρι τα λιμάνια κ.λπ. και τρίτον ότι δεν ακούγονται πλέον η κοινωνία και οι θεσμοί. Ακόμα και το ίδιο το κοινοβούλιο έχει χάσει την κυριαρχία του (…) αφού δεν έχουμε το δικαίωμα πλέον να νομοθετούμε χωρίς την έγκριση ενός ανομιμοποίητου οργάνου -τόσο σε εμάς όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς- που το λέμε τρόικα».
Είπε ακόμη ο πρώην υπουργός ότι σήμερα «η τρόικα και οι δανειστές είναι αυτοί που καθορίζουν τι είναι δίκαιο και τι άδικο, αλλά και τι πρέπει να μείνει ως δημόσιο αγαθό και τι να περάσει στον ιδιωτικό τομέα» και επεσήμανε ότι για να σταματήσει αυτό θα πρέπει άμεσα κοινωνία, φορείς και εργαζόμενοι «να αποκτήσουμε συνείδηση των δικαιωμάτων μας και των συλλογικών αξιών».
Οι αναφορές αυτές έχουν μεγάλη σημασία καθώς προέρχονται από έναν άνθρωπο που υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις εξουσίας.
Πώς, όμως, μπορεί να αλλάξει η κατάσταση αυτή όταν ο λαός ψηφίζει μεν αλλά η τρόικα τελικώς αποφασίζει;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 6/6/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/stin-ellada-tis-krisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου