Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Για τον Μιχάλη Γρηγοράκη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Εξι χρόνια μετά τον θανατό του, ο Μιχάλης Γρηγοράκης εξακολουθεί να ζει στις καρδιές όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.
Ο Μιχάλης Γρηγοράκης (Μίγρης) ήταν, πάντα, πρόθυμος να δώσει και να μοιραστεί. Ηταν απλός γιατί μέσα του ήταν γεμάτος. Δεν τον ένοιαζε να αποδείξει τι είναι. Γιατί γνώριζε και γνώριζαν όσοι τον είχαν συναναστραφεί. Ηταν ένας πραγματικός θησαυρός για την πόλη αυτή που τόσο αγαπούσε.
Τον Μιχάλη Γρηγοράκη τον είχα γνωρίσει από τον Δεκέμβριο του 1990 όταν, μαθητής ακόμα, άρχισα τη συνεργασία μου με τα “Χανιώτικα νέα”. Και ήταν σταθερά, ένας ακούραστος εργάτης του λόγου, της γραφής και της ανάγνωσης. Αυστηρός όταν έπρεπε. Αριστερός αλλά και κριτικός προς πάσαν κατεύθυνση.
Γνώστης της ιστορίας των Χανίων και της λαογραφίας του τόπου όσο λίγοι. Οδοιπόρος του λιμανιού και της αγαπημένης του συνοικίας, της Νέας Χώρας, σε καθημερινή σχεδόν βάση.
Λάτρης της εφημερίδας και των βιβλίων: Καθημερινά, έκανε άνω – κάτω το γραφείο αναζητώντας στα χαρτιά κάποιο ενδιαφέρον για το αρχείο. Ενα αρχείο σπάνιο. Οπως σπάνιος ήταν και ο ίδιος.
Ηταν, όμως και δάσκαλος: όταν άνοιγε τις φτερούγες της γνώσης του, νιώθαμε μια ζεστή αγκαλιά να μας καλύπτει.
Και ποιητής των ονείρων αλλά και αυτής της πόλης:
«Αχ της ζωής μου ο καημός!.. Χανιώτικες μου ρούγες
που μέσα στην απλοϊκή, ξένιαστη πολιτεία
απλώνεστε αρχοντικά σαν αετού φτερούγες
να σας περνώ, να σας θωρώ και να μη σας χορταίνω
και τη χαρά, το θαυμασμό μέσα μου να πληθαίνω”, έγραφε τον Γενάρη του ’62.
• Αφιέρωμα στον Μιχάλη Γρηγοράκη με παρουσίαση του 4ου τόμου των “Εύθυμων Κρητικών Ιστοριών” και θεατρική παράσταση, περιλαμβάνει η πρώτη συνάντηση πολιτισμού και γραμμάτων που διοργανώνουν τα “Χανιώτικα νέα” αύριο Κυριακή στις 7:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, όπου θα γίνει, επίσης, η παρουσίαση του δίτομου βιβλίου: «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913″ του Ξενοφώντα Παγκαλιά.
(Χανιώτικα νέα - 21/6/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-ton-michali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου