Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Η διάρθρωση σπουδών στον νέο Οργανισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης

Υπέρ του νέου Οργανισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης τάσσεται το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) καθώς, όπως αναφέρει, η πρόταση που εμπεριέχεται σε αυτόν για τη διάρθρωση σπουδών είναι σύμφωνη με την άποψη του ΤΕΕ για πενταετές δίπλωμα μηχανικού που επιπλέον ισοδυναμεί με master of Engineering.
Επιπλέον, το ΤΕΕ θεωρεί ότι η πρόταση για τη Διάρθρωση Σπουδών που προτείνεται στον Οργανισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης «μπορεί να αποτελέσει κοινό πλαίσιο διάρθρωσης σπουδών στους οργανισμούς των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας». Για το λόγο αυτό προτείνει την άμεση σύγκληση κοινής συνδιάσκεψης ΤΕΕ και πρυτανικών αρχών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας.
Αντίθετη θέση εκφράζουν οι φοιτητές που κάνουν λόγο για δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές τους.
ΤΟ ΤΕΕ
Επεξηγώντας τη θέση του το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ επισημαίνει:
1. Η πρόταση για τη διάρθρωση σπουδών που προτείνεται στον Οργανισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι σύμφωνη με την διατυπωμένη άποψη του ΤΕΕ, αφού αναφέρεται ρητά σε πενταετές δίπλωμα μηχανικού που επιπλέον ισοδυναμεί με master of Engineering και ως εκ τούτου κατατάσσεται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
2. Θεωρεί ότι η Πρόταση για τη Διάρθρωση Σπουδών που προτείνεται στον Οργανισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης μπορεί να αποτελέσει κοινό πλαίσιο διάρθρωσης σπουδών στους οργανισμούς των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. Για το λόγο αυτό και εν όψει της αξιολόγησης και έγκρισης των Οργανισμών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από τα συναρμόδια υπουργεία και το ΣτΕ, το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης προτείνει την άμεση σύγκληση κοινής συνδιάσκεψης ΤΕΕ και πρυτανικών αρχών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας ώστε να συζητηθούν
α) το κοινό πλαίσιο διάρθρωσης των σπουδών τους,
β) το πλαίσιο πιστοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών που οδηγούν σε νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγελματικά δικαιώματα.
"ΔΩΡΕΑΝ Η ΦΟΙΤΗΣΗ"
Να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει και το ΤΕΕ, η πρόταση για τη διάρθρωση σπουδών στο νέο Οργανισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει ως εξής: «Διάρθρωση των σπουδών:
1 Οι σπουδές διαρθρώνονται σε τρεις κύκλους, τον πρώτο (προπτυχιακές σπουδές), το δεύτερο (μεταπτυχιακές σπουδές) και τον τρίτο (διδακτορικές σπουδές).
α) Το πενταετές δίπλωμα μηχανικού συνίσταται στην παρακολούθηση ενιαίου, ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν σε πιστωτικές μονάδες που δεν είναι λιγότερες των 300, και ολοκληρώνεται με την απονομή διπλώματος μηχανικού, το οποίο είναι ισοδύναμο με master of Engineering στην ειδικότητα της Σχολής και κατατάσσεται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων βάσει της 8/βάθμιας κλίμακας του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Η φοίτηση για τους φοιτητές του ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών μηχανικού είναι δωρεάν.
β) Ο δεύτερος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, περιλαμβάνει για κάθε πρόγραμμα σπουδών μαθήματα που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστο σε 60 πιστωτικές μονάδες και ολοκληρώνεται με την απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών. Το δίπλωμα αυτό κατατάσσεται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων βάσει της 8/βάθμιας κλίμακας του Ευρωπαϊκού Πλαίσιου Προσόντων, αντιστοιχεί σε master of Science και δεν είναι ισοδύναμο με το δίπλωμα μηχανικού του ολοκληρωμένου πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών της παραγράφου α'».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ωστόσο ο νέος Οργανισμός του Πολυτεχνείου Κρήτης εγκρίθηκε μεν από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, αλλά μέσα από έντονες αντιδράσεις φοιτητών.
Το μέλος της, του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Κεχαγιάς υποστήριξε ότι ο Οργανισμός μετατρέπει σε «κουρελόχαρτα» τα πτυχία του Πολυτεχνείου, «υποβαθμίζοντας τις προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων», και εναρμονίζεται πλήρως «με τις πολιτικές της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Μέρκελ».
Ενάντια στον Οργανισμό έχει ταχθεί ο Σύλλογος Φοιτητών. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, οι φοιτητές υποστήριξαν ότι ο εσωτερικός κανονισμός θα έχει αποτέλεσμα τη θεσμοθέτηση διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά, την υποβάθμιση των πτυχίων, την ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τον περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας.
(19/6/2014)
Σχετικά Link με δημοσιεύματα:
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/06/2014&id=435867
http://www.haniotika-nea.gr/ne-ston-neo-organismo-tou-politechniou/
http://www.haniotika-nea.gr/sinechia-kinitopiiseon/
http://www.haniotika-nea.gr/mploko-fititon/
http://www.haniotika-nea.gr/apantisi-tis-pritanias-tou-politechniou-kritis-gia-ton-neo-organismo/
http://www.haniotika-nea.gr/egkrithike-en-meso-antidraseon-o-neos-organismos-tou-politechniou-kritis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου