Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Στην τοπική κοινωνία και στους φοιτητές της και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ

Η εκποίηση του ακινήτου και των εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρείου της Σούδας από το ΤΑΙΠΕΔ δεν πρέπει να περάσει. Όχι για να αφεθούν τα κτήρια περαιτέρω στη μοίρα τους. Αλλά για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες. Και, ειδικά σήμερα, τι πιο αναγκαίο από την παροχή στέγης. Προπαντός όταν, όπως καταγγέλεται, φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους γιατί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν ενοίκιο για τη στέγασή τους.
Ο,τι κι αν ισχυρίζονται το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Υγείας, το αίτημα για διαμόρφωση φοιτητικής εστίας στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, έχει διατυπωθεί από πέρυσι και, μάλιστα, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, από το ΤΕΙ αλλά και από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Επιπλέον, σε σχετικά άρθρα μας, τον Δεκέμβριο του 2013, σημειώναμε χαρακτηριστικά:
«Τα κτήρια του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων παραμένουν αναξιοποίητα και σε λίγο καιρό θα είναι ετοιμόρροπα. Παράλληλα, το οικόπεδο του ΘΨΠΧ έχει τόση έκταση που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και του ΤΕΙ Χανίων».
Τότε, είχαν εκδόσει κοινή ανακοίνωση η Πρυτανεία και το Συμβούλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης τονίζοντας  ότι «ολοένα και περισσότεροι φοιτητές αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».
Σχολιάζαμε ακόμη: Τι λύση υπάρχει; Η μετατροπή των εγκαταστάσεων του Παλιού Ψυχιατρείου σε εστίες για τη στέγαση φοιτητών του Πολυτεχνείου και του ΑΤΕΙ».
«Ποιος είναι αρμόδιος για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων προς αυτόν το σκοπό; Προφανώς η τοπική Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και κυρίως το υπουργείο Υγείας. Το οποίο έως σήμερα δεν έχει φανερώσει τις προθέσεις του. Τι περιμένει; Ας ακούσει, επιτέλους, τη φωνή της λογικής. Είναι ανεπίτρεπτο η πολιτεία να αναγκάζει, με την πολιτική της, νέους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους», γράφαμε.
Τώρα, φανερώθηκαν οι προθέσεις τους. Επιτέλους, σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς –βουλευτές, Δήμοι, Π.Ε. Χανίων, ΑΕΙ, ΤΕΙ- γιατί δεν αντιδρούν σύσσωμοι. Δυναμικά, ενωτικά, σαν μια γροθιά. Για να πουν: «Το ακίνητο αυτό ανήκει στην τοπική κοινωνία και στους φοιτητές της. Ελεος πια».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 7/6/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/stin-topiki-kinonia-ke-stous-fitites-tis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου