Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Πρωτοβουλίες πολιτών κόντρα στα "χαράτσια"


Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει από τον περασμένο Αύγουστο Χανιώτης οικογενειάρχης, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο του κράτους: Βρέθηκε να χρωστάει στη ΔΕΗ περίπου 2.200 ευρώ, και, όντας εποχικά εργαζόμενος, κατάφερε να μαζέψει 900 ευρώ τα οποία μπορούσε να διαθέσει και να ζητήσει διακανονισμό για το υπόλοιπο ποσό.
Ομως η ΔΕΗ δεν το δέχτηκε και του έκοψε την ηλεκτροδότηση. Παρ' ότι μέχρι τώρα ο πολίτης ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και είναι άνεργος, ανασφάλιστος και χωρίς επίδομα ανεργίας, η ΔΕΗ εξακολούθησε να του στέλνει λογαριασμούς με το «χαράτσι». Τον περασμένο Οκτώβριο, όπως μας λέει ο ίδιος, ζήτησε από τη ΔΕΗ να σταματήσει να του στέλνει λογαριασμούς καθώς του είχε ήδη κόψει το ρεύμα, αλλά, διά του προϊσταμένου της, η ΔΕΗ δεν το δέχτηκε. Προ ημερών, ο ίδιος έλαβε από τη ΔΕΗ έναν «τελικό λογαριασμό» 3.378 ευρώ.
Λογαριασμοί
Ωστόσο, ο Γιώργος Παπαδάκης, από τη Χαλέπα Χανίων, δεν είναι μόνος του. Στο πλευρό του στέκονται οι συνελεύσεις πολιτών που αναπτύσσονται σε γειτονιές των Χανίων ενάντια στα «χαράτσια». Ο κ. Παπαδάκης είναι μέλος της συνέλευσης Χαλέπας, η οποία μέχρι τώρα έχει καταθέσει στη ΔΕΗ περισσότερους από 600 λογαριασμούς για τους οποίους δεν έχει πληρωθεί το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το γνωστό «χαράτσι», αλλά μόνο η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος. Η συνέλευση αναλαμβάνει και φέρνει εις πέρας όλη τη γραφειοκρατική ενέργειες.
Μέχρι σήμερα στα Χανιά έχουν αναπτυχθεί επίσης συνελεύσεις πολιτών στη Νέα Χώρα, στο Βαρύπετρο, στην Αμπεριά, στη Σούδα, στο Ακρωτήρι, που δεν περιορίζονται στο θέμα του «χαρατσιού». Τους απασχολούν και άλλα ζητήματα, όπως αυτά της Παιδείας, της Υγείας, του νερού, των δικαιωμάτων. Τακτικά συνεδριάζουν, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και συνθέτουν ενιαίες θέσεις, ενώ αποφασίζουν διάφορες δράσεις.
Πώς όμως γεννήθηκαν αυτές οι πρωτοβουλίες; Και πώς εξελίσσονται; Τι λένε οι ίδιοι οι πολίτες που συμμετέχουν σε συνελεύσεις; Από τη Συνέλευση της Νέας Χώρας μιλήσαμε με τους Γιάννη Κοκκινάκη, Χριστίνα Σκουλούδη, Στέλλα Κοντουδάκη. Από τη Συνέλευση Χαλέπας με τη Χρύσα Δραγούτσου, τη Μένη Ζιάκα, τον Νότη Ζουμαδάκη και τον Γιώργο Παπαδάκη. Από τη Συνέλευση Βαρυπέτρου με τον Αρτέμη Κακαουνάκη και τον Γιώργο Χατζή. Και από τη Συνέλευση Ακρωτηρίου με τον Γιώργο Γυπάκη.
Οπως μας λένε οι συνομιλητές μας, η ανάγκη για συλλογική δράση κινητοποίησε ενεργούς πολίτες και δημιούργησε τις συνελεύσεις πολιτών σε γειτονιές και συνοικίες της πόλης.
Ο Γιάννης Κοκκινάκης από τη Συνέλευση της Νέας Χώρας επισημαίνει ότι οι συνελεύσεις γειτονιών ανταποκρίθηκαν σε μια ανάγκη των πολιτών για άμεση δημοκρατία, σε μια εποχή που η προσπάθεια αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και κατάργησης της πολιτικής των Μνημονίων σε κεντρικό επίπεδο φαινόταν να οδηγείται σε αδιέξοδο, όπως είχε δείξει η ψήφιση στις 29 Ιουνίου του 2011 του λεγόμενου «Μεσοπρόθεσμου», υπό συνθήκες πρωτοφανούς καταστολής. Το «χαράτσι» της ΔΕΗ αποτέλεσε έναν ενοποιητικό παράγοντα που έφερε πιο κοντά τους ανθρώπους της γειτονιάς, οι οποίοι έθεταν πολύμορφα ζητήματα οργάνωσης, αντίστασης και αλληλεγγύης.
Η Χρύσα Δραγούτσου από τη συνέλευση Χαλέπας τονίζει ότι «μας έβγαλε η αναγκαιότητα να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, λόγω των βάρβαρων μνημονιακών μέτρων. Το πρώτο ήταν το "χαράτσι", που έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά. Με αλληλεγγύη σε όσους δεν το πλήρωσαν. Θεωρούμε την κίνησή μας άρρηκτα δεμένη με το κίνημα των εργαζομένων».
Η ίδια τονίζει ότι «δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν. Ούτε μαζί δουλέψαμε ούτε μαζί τα φάγαμε».
Η Μένη Ζιάκα από τη συνέλευση Χαλέπας επισημαίνει ότι τους απασχολεί και το θέμα της Υγείας, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση και σε αυτόν τον τομέα με τόσους ανέργους, ανασφάλιστους και τόσες περικοπές. Ο Γιώργος Γυπάκης από τη συνέλευση Ακρωτηρίου επισημαίνει ότι υπήρχε μια «μαγιά ανθρώπων, ενεργών πολιτών» με τους οποίους ξεκίνησαν αυτές οι κινήσεις και θεωρεί ότι «οι συνελεύσεις υποκατέστησαν τα συνοικιακά συμβούλια».
Δημοκρατία
Ο Αρτέμης Κακαουνάκης από τη συνέλευση Βαρυπέτρου υπογραμμίζει ότι «οι αιτίες είναι ίδιες για όλους. Οι λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών θέτουν ζητήματα δημοκρατίας, δημοκρατικής συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η έλλειψη της οποίας αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες για την κατάσταση την οποία βιώνουν σήμερα οι πολίτες». Επισημαίνει ότι ένα ακόμη ζήτημα που απασχόλησε τη συνέλευση είναι η υψηλή τιμή του νερού στο Βαρύπετρο και στους περιαστικούς δήμους, οι οποίοι δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με ένα ακόμη «χαράτσι» για τη χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού.
Οι συνομιλητές μας καταλογίζουν ευθύνη «στα ΜΜΕ που συνδέονται με το Μνημόνιο» για τη σύγχυση που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας σε σχέση με τα ζητήματα αυτά.
Από τη συνέλευση της Νέας Χώρας η Χριστίνα Σκουλούδη υπογραμμίζει ότι «οι θεσμοί και η εύρυθμη λειτουργία τους είναι το βασικό οξυγόνο που μια κοινωνία ζει και εξελίσσεται. Αυτή τη στιγμή το οξυγόνο αυτό δεν υπάρχει. Εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα έχουν καταργηθεί».
Και ότι «όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, συνθέτουν μια γενοκτόνο πολιτική. Εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας, το μόνο που έχουμε είναι η μεταξύ μας αλληλεγγύη, αλληλοαποδοχή που σφυρηλατεί ενότητα και αντίσταση για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης».
Συνομιλητές μας επισημαίνουν ότι η τοπική ΔΕΗ, όταν οι πολίτες τής ζητούν να επανασυνδέσει το ρεύμα σε ιδιοκτησία τους, απαιτεί από αυτούς να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα πληρώσουν άμεσα το «χαράτσι» -ακόμη και αν δεν υπάρχει καμία άλλη εκκρεμότητα προκειμένου να γίνει η σύνδεση (π.χ. χρέος προς τη ΔΕΗ που αφορά το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος) και ότι αυτή η απαίτηση παραβιάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στο μεταξύ το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων έχει ξεκινήσει έναν κύκλο συζητήσεων με θέμα: «Κοινωνικά κινήματα: ένας άλλος κόσμος είναι εδώ».
Εκδηλώσεις
Η τρίτη εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), στην οδό Νεάρχου στα Χανιά, έχει θέμα: «Συνελεύσεις γειτονιών» και θα συμμετέχουν οι συνελεύσεις κατοίκων Ακρωτηρίου, Αμπεριάς, Νέας Χώρας, Σούδας, Χαλέπας, η λαϊκή συνέλευση περιοχής Βαρυπέτρου και η Ομάδα Αντίστασης Σελίνου.
Σύμφωνα με το «Στέκι», «οι συνελεύσεις που οργανώνονται σε πολλές γειτονιές σε όλη την Ελλάδα συχνά εντυπωσιάζουν με τη δυναμική τους και την πολιτική τους δράση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι συνελεύσεις γειτονιών ξαναθέτουν ως πρόταγμα την κοινωνικοποίηση στο χώρο της γειτονιάς. Αυτός ο τρόπος κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας, με τον διπλανό στο καφενείο και στο πάρκο της γειτονιάς, που ήταν παλιότερα καθημερινότητα στην Ελλάδα, είχε αρχίσει να εκλείπει τα τελευταία χρόνια. Ξανάρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Οι γείτονες συναντιούνται, οργανώνονται, παίρνουν συλλογικά αποφάσεις, προχωρούν σε πρωτοβουλίες και στην έμπρακτη αλληλεγγύη στον διπλανό τους».
(Ελευθεροτυπία - 15/3/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=15/03/2013&id=350850

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου