Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οι αντιδράσεις στο σχέδιο «Αθηνά», με το
οποίο κλείνουν σχολές και υποβαθμίζονται ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι όχι μόνο
αναμενόμενες μα και δικαιολογημένες.
Είναι προφανές ότι οι περικοπές στην οικονομία «επιβάλλουν» το
κλείσιμο σχολών. Και όχι η ανάγκη για αλλαγές στην παρεχόμενη
εκπαίδευση. Το ίδιο το ελληνικό κράτος, όμως, ευθύνεται για σχολές που
άνοιξαν και για σχολές που... κλείνουν.
Κάποτε η εκπαίδευση ταυτίστηκε με... ψήφους. Ηταν η εποχή που η πολιτεία κοίταξε πώς θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες βουλευτών, αλλά και τοπικών κοινωνιών με άνοιγμα σχολών ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αν μπορούσε ακόμα και σε... βραχονησίδες. Με προφανή σκοπό να κινηθεί η τοπική οικονομία και όχι να στηριχθεί η Παιδεία. Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι σχολές ή τουλάχιστον οι περισσότερες από αυτές απέκτησαν κύρος και όνομα.
Τώρα, όμως, η πολιτεία λειτουργεί για άλλη μία φορά με λανθασμένο τρόπο. Αντί να στηρίξει τα παιδιά της, δηλαδή τις σχολές που δημιούργησε, τις κλείνει στο πλαίσιο περικοπών από τις οποίες δεν γλιτώνει κανείς. Επιτρέπονται όμως περικοπές στην εκπαίδευση; Και, εν τέλει, με ποια κριτήρια «κόβει και ράβει»; Δεν θα έπρεπε τον πρώτο λόγο να έχουν τα ίδια τα ΑΕΙ και ΤΕΙ;
Πώς και γιατί αποφασίζονται από την κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση, αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης χωρίς καμία συναίνεση; Και χωρίς κανένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο. Ούτε με το φοιτητικό κόσμο, δηλαδή με το αύριο αυτού του τόπου, ούτε με τους πρυτάνεις και τους καθηγητές, που ξέρουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και ως εκ τούτου είναι σε θέση να προτείνουν λύσεις.
Η εκπαίδευση δεν χρειάζεται περικοπές και προχειροδουλειές. Αλλά αλλαγές εκ βάθρων, με σκοπό οι σπουδές των νέων στα πανεπιστήμια να έχουν αποτέλεσμα. Ετσι ώστε όταν βγουν στην αγορά εργασίας, να αισθάνονται ότι τα χρόνια που προηγήθηκαν δεν πήγαν χαμένα. Τα πτυχία τους, δηλαδή, να έχουν αντίκρισμα, ώστε να μπορούν να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.
Και παράλληλα, η εκπαίδευση χρειάζεται να μετατραπεί σε πραγματική Παιδεία. Που σημαίνει να οδηγεί από μόνη της στη διαμόρφωση καλλιεργημένων πολιτών, με κριτική σκέψη, όραμα και αντίληψη. Τότε, μόνο, θα μιλάμε για ένα πραγματικό σχέδιο «Αθηνά».
Ο Μάνος Χατζιδάκις έλεγε:
«Και πρώτα απ' όλα, τι εννοούμε λέγοντας Παιδεία; Την πληροφορία, την τεχνική, το δίπλωμα εξειδίκευσης που εξασφαλίζει γάμο, αυτοκίνητο κι ακίνητο, με πληρωμή την πλήρη υποταγή του εξασφαλισθέντος ή την πνευματική και ψυχική διάπλαση ενός ελεύθερου ανθρώπου, με τεχνική αναθεώρησης κι ονειρικής δομής, με αγωνία απελευθέρωσης και με διαθέσεις μιας ιπτάμενης φυγής προς τ' άστρα;».
(Ελευθεροτυπία - 12/3/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=349931
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου