Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ο θάνατος ενός άστεγου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ο πρώτος θάνατος αστέγου, δυστυχώς είναι γεγονός στα Χανιά. Οπως μετέδωσαν ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ο 62χρονος άστεγος εντοπίστηκε νεκρός λίγο μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου σε ένα παγκάκι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στο κέντρο της πόλης.
Ο τραγικός θάνατος του άτυχου άντρα, που, όπως φαίνεται, δεν άντεξε το κρύο, φέρνει προ των ευθυνών τους όλους τους αρμόδιους φορείς. 
Ολους εκείνους που μέχρι σήμερα κλείνουν τα μάτια μπροστά σε αυτό το πρόβλημα το οποίο εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Ελλάδα του  μνημονίου, της τρόικας και των εξοντωτικών για την κοινωνία μέτρων. Ολους αυτούς που έχουν μάθει να βλέπουν την Οικονομία με βάση τους δείκτες και όχι τις πραγματικές ανάγκες των πολλών ανθρώπων.
Στα Χανιά, περισσότεροι από εκατό εκτιμάται ότι είναι πλέον οι άστεγοι οι οποίοι, πριν από λίγα χρόνια ήταν ελάχιστοι.
Στην εφημερίδα: «Το Βήμα» με ημερομηνία Πέμπτη 16 Απριλίου 2009 δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ με τίτλο: «Στρατιές οι άστεγοι στην Ελλάδα. Χωρίς τους αθίγγανους και τους αλλοδαπούς, ο αριθμός τους φτάνει τις 7.720. Από αυτούς, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Υγείας, περίπου 1.800 άτομα ζουν στον δρόμο ή διαμένουν σε νυχτερινά καταφύγια».
Και αυτό σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι μεγαλύτερος.
Προσφάτως, μη κυβερνητικοί φορείς, ενώσεις, σύλλογοι και οργανώσεις της πόλης των Χανίων ένωσαν τις δυνάμεις τους και διατύπωσαν πρόταση για τη δημιουργία «Λαϊκού υπνωτηρίου» με σκοπό την φιλονενία άπορων - θυμάτων της νέας φτώχειας.
Επιπλέον, πολλές φορές έχει επισημανθεί η ανάγκη δημιουργίας ξενώνα αστέγων, καθώς πολλά κτήρια στην πόλη, που παραμένουν αναξιοποίητα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς.
Επιτέλους, οι αρμόδιοι τι περιμένουν για να προχωρήσουν στη δημιουργία υποδομών πρόνοιας για άστεγους και άπορους; Με έργα πια και όχι με λόγια.
(8/1/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου