Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Πετρέλαιο και ακτές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Χρονιά εξελίξεων για τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης προμηνύεται το 2012. Ο λόγος; Το σοβαρό ενδεχόμενο ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Εφόσον επιβεβαιωθούν όσα λένε έγκριτοι καθηγητές, τα κοιτάσματα, κυρίως φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου, μπορεί να σώσουν την εθνική μας οικονομία.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις νοτίως του νησιού. Ηδη, προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν το Ισραήλ και η Ρωσία. 
Το ερώτημα είναι πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει όλον αυτόν τον πλούτο. Τι διαπραγματεύσεις θα κάνει η χώρα μας και τι θα πετύχει. Διότι αν πρόκειται τα πετρέλαια να μας τα πάρουν οι… ξένοι, θα είναι δώρον άδωρον.
Αν, όμως, λυτρώσουν την οικονομία μας και οδηγήσουν στην ανάπτυξη τη χώρα και τον λαό της, θα είναι ευλογία.
Αλλη μία σημαντική παράμετρος που δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα, αφορά την προστασία των θαλασσών και των ακτών μας.
Το πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα στις παραλίες της νότιας Κρήτης από τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά. Το τι μέτρα θα ληφθούν, ώστε σε ενδεχόμενο ατυχήματος ή διαρροών, να μην πληγούν οι τόσο όμορφες ακτές της νότιας Κρήτης και περιοχές τις οποίες προτιμούν εκδρομείς και επισκέπτες για τη γοητεία τους. Επομένως, απαιτούνται σύνεση και προσοχή. Με στόχο να ωφεληθεί η κοινωνία από τον πιθανό πλούτο σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και να προστατευτούν οι ακτές.
Και όχι βεβιασμένες κινήσεις...
(Χανιώτικα νέα - 3/1/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου