Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ερευνες για φυσικό αέριο νοτιοανατολικά της Κρήτης

Σε έρευνες εντοπισμού φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης θα προχωρήσει η αμερικανική Noble Energy, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει έρθει σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.
Οπως αναφέρει σε χθεσινό της άρθρο η 'Ημερησία', η αμερικανική εταιρεία -που ανακάλυψε το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο- θα προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε μία θαλάσσια περιοχή που γειτνιάζει με τα κυπριακά μπλοκ και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι «κρύβει» πολύ μεγάλα κοιτάσματα.
Οι πληροφορίες της 'Ημερησίας' αναφέρουν πως υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας έρχονται στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και θα έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το πιθανότερο μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου. Μάλιστα σημειώνεται ότι στέλεχος της Noble έχει ήδη εκφράσει την αισιοδοξία της εταιρείας για τις πιθανότητες εντοπισμού αερίου νότια της Κρήτης, σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, λίγο πριν από τις γιορτές.
'ΤΡΕΧΟΥΝ' ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ
Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στον ενεργειακό τομέα. Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε προχθές τον πρωθυπουργό για τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί τόσο για την παραχώρηση της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βόρεια των Ιωαννίνων, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο όσο και για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Στη συγκεκριμένη συνάντηση, όπως αναφέρει η 'Ημερησία', συζητήθηκε και το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Noble Energy να προχωρήσει σε δικές της έρευνες, χρησιμοποιώντας ίδια δεδομένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ένα ενδιαφέρον που αναζωπυρώθηκε μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος στην Κύπρο. Η Νοble Energy φέρεται διατεθειμένη να κάνει χρήση των διατάξεων που προβλέπει ο τελευταίος νόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να καταθέσει αίτημα στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για να διενεργήσει έρευνες σε περιοχή της επιλογής της, χωρίς για τη συγκεκριμένη περιοχή να έχει προηγηθεί προκήρυξη διαγωνισμού από το Δημόσιο.
Το ζήτημα της ενέργειας τέθηκε εξάλλου επί τάπητος στη χθεσινή κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αντικείμενο την ανάλυση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από θέματα ενέργειας και τον συντονισμό των δύο Υπουργείων.
ΚΡΗΤΗ ΟΠΩΣ… ΙΡΑΝ
Την ίδια ώρα, σίγουρος για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κρήτη, εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος. Μιλώντας στο 'Βήμα FM' χθες το πρωί, ο κ. Φώσκολος τόνισε πως 'είμαστε πολύ πλούσια χώρα σε υδρογονάνθρακες', διευκρινίζοντας πως η περιοχή νότια της Κρήτης έχει 22 δισ. βαρέλια πετρέλαια. Μάλιστα επεσήμανε ότι το κοίτασμα στην Κύπρο είναι 'μικρό' γιατί «έχει άλλα τρία στρώματα ακόμη που δεν τα έχουν ψάξει ενώ εμείς στην Κρήτη έχουμε 7 στρώματα».
Ο καθηγητής διευρκίνισε πως «το πετρέλαιο θα εξάγεται καθώς η λεκάνη της Κρήτης έχει επιπλέον 22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο και το σύνολο είναι 38 δισ. βαρέλια», ενώ υποστήριξε πως «είμαστε στο επίπεδο του Ιράν σε σχέση με τα αποθέματα», για να καταλήξει λέγοντας πως «το 2016 - 2017 θα αλλάξει η όψη της Ελλάδας. Μόλις βγει η πρώτη παραχώρηση και βρεθεί το πετρέλαιο θα αλλάξει η δύναμη της χώρας».
(Χανιώτικα νέα - 5/1/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου