Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ολόκληρη η "Αγρυπνία" στο θέατρο "Κυδωνία"

Ολόκληρο το θεατρικό έργου του Λαρς Νουρέν «Αγρυπνία» -παρουσιάζει η Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη", μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας, στο θέατρο "Κυδωνία" στα Χανιά. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 3 Μαρτίου του 2012.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εταιρείας Θεάτρου: "Μνήμη", "το πρόγραμμα των παραστάσεων επιτρέπει στους φίλους του θεάτρου να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελαν να παρακολουθήσουν το μακρόπνοο αυτό κείμενο του Σουηδού συγγραφέα, καθώς θα δίνονται είτε σε δύο συνεχόμενες μέρες, όπου κάθε μέρα θα παρουσιάζεται και από ένα μέρος του έργου, είτε όλο το έργο θα παίζεται σε συνεχή ροή σε μία μέρα, με τα απαραίτητα, φυσικά, διαλείμματα. Στη συγκρότηση του προγράμματος των παραστάσεων συμπεριλάβαμε περισσότερες παραστάσεις του δεύτερου μέρους, καθώς έχει παρουσιαστεί λιγότερες φορές μέχρι σήμερα. Τις μέρες όπου το έργο θα παρουσιάζεται ολόκληρο σε συνεχή ροή, το θέατρο θα προσφέρει στους θεατές της παράστασης, κατά τη διάρκεια του κεντρικού διαλείμματος, ένα ελαφρύ γεύμα και αναψυκτικά, το οποίο θα περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου (20 ευρώ και 15 το φοιτ. για ολόκληρο το έργο)".
Υπενθυμίζεται πως το πρώτο μέρος της «Αγρυπνίας»  παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2010 και του 2011, για δύο συνεχείς χρονιές, ενώ το δεύτερο μέρος το Δεκέμβριο του 2011. Και τα δύο μέρη του έργου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Κυδωνία στα Χανιά. Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι παραστάσεις που ανακοινώθηκαν θα είναι οι τελευταίες της «Αγρυπνίας», καθώς η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τον Απρίλιο του 2012 το πρωτοπαρουσιαζόμενο στην Ελλάδα έργο του  John Clancy  «Το Συμβάν», σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση και σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη.
Η «Αγρυπνία» παίζεται σε μετάφραση από τα σουηδικά Κώστα Κουκούλη και Ξενοφώντα Παγκαλιά. Η επιμέλεια του κειμένου της παράστασης και η δραματουργική επεξεργασία είναι της Λίλας Τρουλλινού, η σκηνοθεσία και η αισθητική της παράστασης του Μιχάλη Βιρβιδάκη. Βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Μαρία Μπαλαντίνου και η Πηνελόπη Τσιαμήτρου. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Γιον), Μαρία Μπουλουγούρη (Σαρλότ), Τατιάνα Τζιάκη (Μόνικα) και Αντώνης Παλιεράκης (Άλαν).
Ο Λαρς Νουρέν, ποιητής, μυθιστοριογράφος, δραματουργός και σκηνοθέτης, γεννήθηκε στην Στοκχόλμη το 1944. Θεωρείται πνευματικό παιδί του Αύγουστου Στρίντμπεργκ και, όπως ο προκάτοχός του, ερευνά το έρεβος των οικογενειακών δεσμών και ιδιαίτερα των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα. Αψηφώντας τα ταμπού του θανάτου, της μοιχείας ή της αιμομιξίας, παρακολουθεί τους ήρωές του μέσα στο τέλμα μιας αδιέξοδης ανθρώπινης κατάστασης.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Στο θεατρικό του έργο «Αγρυπνία», ο συγγραφέας γοητευμένος από τους βιβλικούς Κάιν και Άβελ, θέτει στο επίκεντρο της γραφής του τις «αδελφοκτόνες» σχέσεις. Μπροστά στην τεφροδόχο με τις ζεστές ακόμα στάχτες της μητέρας τους, δύο αδέλφια με τις γυναίκες τους αλληλοσπαράσσονται, αποκαλύπτοντας χωρίς ηθικές αναστολές τις απογοητεύσεις, τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Η αγρυπνία μετατρέπεται σ’ ένα ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών της παιδικής ηλικίας και μέσα σε μια ατμόσφαιρα ασφυκτική από τους καπνούς και ποτισμένη από το αλκοόλ, εξελίσσεται σε ένα λεκτικό μακελειό.
Ο ίδιος ο συγγραφέας λέει για το έργο του: «Η ‘Αγρυπνία’ χρονολογείται από το 1983 και είναι ένα έργο ανάλαφρο και σκληρό ταυτόχρονα, ακραίο αλλά και εξαιρετικά κωμικό, πάνω στην υπαρξιακή δυσφορία, τα εσωτερικά τραύματα, τη σχέση με το αλκοόλ και την τρέλα δύο ζευγαριών, όπου οι άνδρες είναι αδέλφια μεταξύ τους. Είναι ένα έργο «κεκλεισμένων των θυρών» γύρω από τον θάνατο της μητέρας, ένα πρόσχημα κατ’ ουσίαν για να διηγηθώ τον ξεπεσμό της αστικής οικογένειας. Τα αδέλφια αυτά και οι γυναίκες τους διασκεδάζουν με λεκτικά παιχνίδια, δηλαδή με τη θανάσιμη δύναμη των λέξεων: η ελεύθερη και παιγνιώδης λέξη είναι ένα από τα πιο τρομερά παιχνίδια που έρχεται κατευθείαν μέσα από τον ασυνείδητο κόσμο μας».
(Απόσπασμα από συνέντευξη του Lars Noren στη Veronique Hotte, Journal La Terrasse, No 150, Σεπτέμβριος 2007).
Η «Αγρυπνία» (Nattvarden) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Dramaten της Στοκχόλμης, στη σκηνή Målarsalen στις 16 Φεβρουαρίου 1985, σε σκηνοθεσία Christian Tomner.
Τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του Λαρς Νουρέν είναι: Η δύναμη του να σκοτώνεις, Η νύχτα είναι μητέρα της μέρας, Το χάος είναι γείτονας του Θεού, Δαίμονες, Αγρυπνία, Φθινόπωρο και Χειμώνας, Εβριάνα, Κρύο, Λεπτομέρειες, Πόλεμος, Στη μνήμη της Άννας Πολιτκόφσκαγια κ.α. Ο Λαρς Νουρέν υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του εκδοτικού οίκου Riks Drama που ανήκει στο Riksteatern (Εθνικός Οργανισμός Θεάτρου της Σουηδίας) κατά την περίοδο 1999-2007. Από τον Ιούλιο του 2009 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Folkteatern στο Γκέτεμπουργκ.
Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και στην ιστοσελίδα www.theatrokydonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου