Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Στο "εμείς"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ενα διακύβευμα της σύγχρονης εποχής είναι η κοινωνική συνοχή. Αν και έχουν περάσει αιώνες πολιτισμού, φαίνεται ότι ο δρόμος για μια πιο αρμονική κοινωνία είναι ακόμα μακρύς. Σαν τον πηγαιμό για την Ιθάκη. Με "Λαιστρυγόνας και Κύκλωπας" που σήμερα μπορούν να παρομοιαστούν με την τρόικα, τα μνημόνια και τα μέτρα, τα οποία απειλούν να διαταράξουν τον κοινωνικό ιστό.
Τι είναι, όμως, αυτό που κρατάει την ίδια την κοινωνία ζωντανή μέσα στην κρίση;
Μα, οι ίδιοι οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, εκείνοι που έξω από κόμματα και πέραν από ιδεολογίες και ιδεοληψίες, πραγματοποιούν συνελεύσεις στις γειτονιές τους και με κάποιον τρόπο παίρνουν τις ζωές τους στα δικά τους χέρια. Οι νέοι που προτείνουν την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών τονίζοντας ότι «κανείς δεν είναι μόνος του μέσα στην κρίση». Οι κινήσεις αλληλεγγύης που αναπτύσσονται από πολίτες συνεχώς το τελευταίο διάστημα και στα Χανιά. Ας θυμηθούμε ότι ακόμα και επιχειρήσεις, παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν, προσέφεραν και προσφέρουν φαγητό σε άτομα με οικονομικές δυσκολίες.
Και επιπλέον, η κοινωνική συνοχή θα υπάρχει όσο θα υπάρχουν τα γλέντια και οι παρέες, που ξαφνικά δημιουργούνται σε πόλη και ύπαιθρο και μοιράζονται θαυμάσιες στιγμές με μουσικές και συζητήσεις. Οσο η κοινωνία μας θα είναι ζωντανή, διατηρώντας στοιχεία της ιστορίας και παράδοσής της τόσο θα υπάρχει "φως". Αλλά και αισιοδοξία. Γιατί η καλύτερη απάντηση στον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης και στην απειλή της κρίσης είναι, ίσως, η διατήρηση των ωραίων στοιχείων της παράδοσης που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Οπως τότε που στα χωριά της Κρήτης, κανείς δεν αισθανόταν μόνος του. Και όλοι συμμετείχαν σε δρώμενα και εκδηλώσεις.
Διότι οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες γεννιούνται στο "εμείς" και όχι στο "εγώ". Και το "εμείς" υπάρχει ακόμα σε αυτήν την κοινωνία, στέλνοντας μηνύματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
(Χανιώτικα νέα - 12/1/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/87042-entos-ektos-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου