Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σε επιφυλακή παραμένουν οι σεισμολόγοι καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.
Ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και, παράλληλα, παρακολουθούν από κοντά το φαινόμενο που, όπως επισημαίνουν, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Μόνο κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν περίπου είκοσι μικρές σεισμικές δονήσεις με μεγαλύτερη αυτή που έγινε στις 11.55 χθες το μεσημέρι μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. Δεκάδες σεισμικές και μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από την ημέρα που ξεκίνησε το φαινόμενο. Δηλαδή, από τις 6.24 το πρωί της περασμένης Πέμπτης, όταν εκδηλώθηκε ο σεισμός 5,3 Ρίχτερ, που "ξύπνησε" όλη την Κρήτη.
Μιλώντας χθες το βράδυ στα "Χανιώτικα νέα", ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμολόγος, Γιώργος Δρακάτος, επεσήμανε ότι χθες στις 11.55 π.μ. σημειώθηκε ένας σεισμός με μέγεθος 4,5, είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 και άλλη μία δόνηση με μέγεθος 3,9 Ρίχτερ, ενώ γενικότερα είχαν καταγραφεί είκοσι περίπου δονήσεις με μικρότερα, όμως, μεγέθη.
Επίσης, ο κ. Δρακάτος υπογράμμισε ότι είναι πολύ πλούσια η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή καθώς από την έναρξη του φαινομένου έχουν γίνει δεκάδες σεισμοί, "που σημαίνει ότι είμαστε ακόμα σε επιφυλακή" και "παρακολουθούμε πολύ στενά το θέμα αυτό".
Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ανησυχία καθώς "η περιοχή έχει  παρελθόν. Πριν πολλές δεκαετίες είχε κάνει και άλλους σεισμούς. Χρειάζεται παρακολούθηση, όχι όμως πανικός. Το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και θέλει ακόμα λίγη παρακολούθηση για να πούμε με σιγουριά ότι το φαινόμενο έχει τελειώσει".
ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Πάντως, η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Σαντορίνη, όπως φαίνεται, δεν συνδέεται με τη δραστηριότητα της Σαντορίνης, η οποία, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δίνει πολύ μικρά μεγέθη, κάτω από 2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, μεγέθη τα οποία δεν γίνονται καν αντιληπτά από τον κόσμο.
Στο σημείο αυτό ο κ. Δρακάτος εξήγησε:"Είναι πολυεπιστημονική η παρατήρηση και η παρακολούθηση που πρέπει να γίνεται σε ένα ηφαίστειο. Πρέπει να παρακολουθείται η θερμοκρασία, η σεισμικότητα, αν υπάρχει εδαφική παραμόρφωση, υπάρχουν εκλύσεις αερίων. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να καταγραφούν για να παρατηρήσουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα και να τα συνεκτιμήσουμε".
Πάντως, όπως είπε ο ίδιος, "αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα που έχει η Σαντορίνη, δίνει πάρα πολύ μικρά μεγέθη".
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση συμπλήρωσε ότι "ένα ενεργό ηφαίστειο, όπως της Σαντορίνης, δεν κοιμάται ποτέ. Απλώς, σε κάποιες περιόδους έχει μεγαλύτερη δραστηριότητα και σε άλλες περιόδους είναι σε ύφεση. Αλλά είναι ενεργό το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Δεν ήταν ποτέ ένα μη ενεργό ηφαίστειο. Αρκει να πω ότι τον περασμένο αιώνα, δηλαδή τα εκατό προηγούμενα χρόνια, είχαμε τρεις φορές πιο έντονη δραστηριότητα στη Σαντορίνη".
ΓΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Στο μεταξύ, στις 9 χθες το βράδυ καταγράφτηκε σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 42 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, η οποία δεν συνδέεται με τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.
(Χανιώτικα νέα - 30/1/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/88457-se-epifulaki-oi-seismologoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου