Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Γιατροί του Κόσμου από τα Χανιά στην Ουγκάντα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η πλήρης θεραπεία της ελονοσίας στοιχίζει λιγότερο από 1,5 ευρώ κι όμως χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα από ελονοσία στην Ουγκάντα!
Οσο απίστευτο και αν φαίνεται είναι αληθινό: είναι η σκληρή πραγματικότητα για την πολύπαθη αυτή χώρα της Κεντρικής Αφρικής, που δεν διαθέτει μονάδες υγείας ικανές να παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της!
Τις επισημάνσεις αυτές κάνουν οι εθελοντές Γιατροί του Κόσμου από τα Χανιά που από τις 16 του Μάη βρίσκονται στην Ουγκάντα στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα ανθρωπιάς Χανιά-Καμπάλα» και αντιμετωπίζουν καθημερινά δεκάδες περιστατικά ελονοσίας, λοιμώξεων του αναπνευστικού, δερματοπαθειών, γαστρεντερικών λοιμώξεων και άλλων μολυσματικών παθήσεων. Πρώτα και κύρια θύματα, όπως πάντα, είναι τα παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ακόμα: «Σε όποιον χώρο είναι προσιτός, συνήθως εκκλησίες και σχολεία, εξετάζουν καθημερινά 200-300 ασθενείς και δίνουν την κατάλληλη θεραπεία με φάρμακα που έχουν μαζί τους. Μέσα στο πρόγραμμά τους τις επόμενες ημέρες είναι και η επίσκεψη στο μακρινό Γκούλου που βρίσκεται στα σύνορα με το Σουδάν. Στόχος και επιδίωξη της αποστολής που επισκέπτεται για τρίτη φορά την προβληματική περιοχή του Γκούλου είναι, πέρα από τη θεραπευτική βοήθεια που θα προσφέρει, η διερεύνηση της δυνατότητας εγκατάστασης ενός δεύτερου Κέντρου Υγείας ανάλογου με αυτό που λειτουργεί στο Μόντε, αφού οι ανάγκες και εδώ είναι εξαιρετικά επείγουσες. Η περιοχή αυτή μόλις βγήκε από έναν ιδιαίτερα δύσκολο και σκληρό εμφύλιο πόλεμο, που, εκτός από τα χιλιάδες θύματα που είχε, άφησε ερείπια φτώχειας, πείνας και τρομακτικών ελλείψεων στις ήδη πάμφτωχες υποδομές της περιοχής».
Η αποστολή αυτή των Γιατρών του Κόσμου από τα Χανιά, που είναι η τρίτη από τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουγκάντα, θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 2 Ιουνίου. Συμμετέχουν σε αυτήν πνευμονολόγος, χειρουργός, αναισθησιολόγος, γενική γιατρός και νοσηλεύτρια.
(Ελευθεροτυπία - 29/5/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=167446

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου