Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κραυγή αγωνίας για τη Μονάδα Νεογνών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ανοιξε πριν από δύο χρόνια και τώρα απειλείται με λουκέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή νεογνών. Ο λόγος για τη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, για την οποία καθοριστικές είναι οι επόμενες είκοσι μέρες! Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης νεογνολόγων, δεν αποκλείεται η μονάδα αυτή να κλείσει.
Οι αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες της μονάδας έχουν οδηγήσει τους ελάχιστους εναπομείναντες γιατρούς νεογνολόγους, τρεις στον αριθμό, να... «σηκώσουν τα χέρια ψηλά», καθώς οι εκκλήσεις τους για πρόσληψη προσωπικού παραμένουν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Η αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών φαίνεται να είναι η πρόταση προς την οποία προσανατολίζεται η διευθύντριά της προς τη Διοίκηση. Η Ελένη Απαζίδου επισημαίνει ότι η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως νεογνολόγους και προσθέτει:
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις νεογνολόγοι και μια επικουρική γιατρός που όμως η σύμβασή της τελειώνει σε είκοσι ημέρες και δεν ενδιαφέρεται να την ανανεώσει. Οπότε, από τον άλλο μήνα δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να βγάζουμε τις εφημερίες, όπως με δυσκολία κάναμε μέχρι τώρα. Το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει καθόλου κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι πια να πάρουμε πολύ άσχημες αποφάσεις. Διαπιστώνω ότι ενώ η Διοίκηση έχει θέσεις να προκηρύξει, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς νεογνολόγους για να έρθουν στα Χανιά. Αυτό συμβαίνει λόγω της απόστασης από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης τα τελευταία χρόνια αρκετοί γιατροί δεν επιλέγουν την εξειδίκευση της Νεογνολογίας».
Η πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Χανίων, Νίκη Μπαρδάτσου, ανέφερε: «Μετά από πάρα πολλές προσπάθειες ετών και υποσχέσεις ότι θα ανοίξει η μονάδα, αυτό έγινε πραγματικότητα αλλά πάλι με μειωμένο προσωπικό και μεγάλο κουράγιο από τους υπάρχοντες γιατρούς για να τη λειτουργήσουν. Δυστυχώς το υπουργείο δεν φρόντισε εγκαίρως να προκηρύξει τις οργανικές θέσεις των γιατρών. Το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες στελέχωσης της μονάδας».
(Ελευθεροτυπία - 17/5/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=162957

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου