Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Δίκαια και ανεπίφθονα

"Άλλα του πήραν. Άλλα τα δωσε
Από τις απώλειες θησαυρίζει τώρα"
Γ. Ρίτσος

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΚΚΙΝΑΚΟΥ

"...Και οι Αθηναίοι την μεγάλην δύναμιν της πόλεως καίπερ πεπτωκυίαν επανορθώσοντες· άνδρες γαρ πόλις και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί". Δηλαδή οι άνθρωποι είναι το κράτος όχι τα τείχη ή τα πλοία κενά ανδρών. Αυτοί θα επανορθώσουν το κράτος.
Αυτά τα λόγια είπε ο Νικίας μετά την καταστροφή του εκστρατευτικού στόλου των Αθηναίων στην Σικελία. Για να εμψυχώσει τους ηττημένους και απελπισμένους Αθηναίους. Και υπάρχουν αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες στην πόλη, στην Ελλάδα. Αυτοί θα την σώσουν. Δεν θα καταστραφεί η χώρα. Εχει και ικανότητα και αξιωσύνη και δημιουργικότητα και φαντασία.
Υπάρχει η άλλη Ελλάδα. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Ελλάδα της αρπαχτής, της συναλλαγής, του δανεικού ή του κλεμμένου πλούτου, η Ελλάδα της φούσκας, της πτωχοαλαζονείας, της αμεριμνησίας και της ανευθυνότητας. Υπάρχουν οι Έλληνες που θα σώσουν την Ελλάδα παραμερισμένοι από τα κόμματα, από τη μετριοκρατία και τον αριβισμό. Υπάρχουν και θα δραστηριοποιηθούν.
Το ΔΝΤ μίλησε και οι εντολές είναι αβάσταχτες. Ακόμα ζούμε με το φόβο των μέτρων. Φανταστείτε να ζήσουμε τα μέτρα. Το πολιτικό σύστημα τρίζει έτοιμο για κατάρρευση. Οι πολιτικοί μας, οι ηγέτες μας, όσοι τα τελευταία 35 χρόνια διαχειρίστηκαν εξουσία δεν δικαιούνται να πουν αυτά τα λόγια του Νικία. Γιατί πριν, ο Νικίας είχε πει: "Καγώ τοι ουδενός υμών ούτε ρώμιν προφέρων (αλ' οράτε δη ως διάκοιμαι υπό της νόσου) ούτε ευτυχία δοκών που ύστερός του είναι κατά τε τον ίδιον βίον και έστα άλλα, νυν εν τω αυτώ κινδύνω της φαυλοτάτοις αιωρούμαι. Καίτοι πολλά μεν ες θεούς νόμιμα δε διήτημαι άλλα δε ες ανθρώπους δίκαια και ανεπίφθονα". Δηλαδή: και εγώ που από κανένα σας δεν είμαι δυνατότερος (βλέπετε πως με έχει κάνει η αρρώστεια μου) και που ευτύχισα και στον ιδιωτικό μου βίο και στον δημόσιο, τώρα στον ίδιο κίνδυνο με τον τελευταίο από εσάς βρίσκομαι. Παρότι και προς τους Θεούς έκαμα στο ακέραιο το καθήκον μου και στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους υπήρξα δίκαιος και ανεπίληπτος.
Ενώ οι δικοί μας Νικίες; Προστατεύονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, καλύπτουν τα ποινικά τους αδικήματα κάτω από το πέπλο της πολιτικής ευθύνης, κυκλοφορούν ανερυθρίαστα επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλον, φτιάχνουν εξεταστικές επιτροπές για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα. Δεν μπορεί πλέον ο λαός να δεχτεί ούτε το κρυφό του προϋπολογισμού της βουλής ούτε τις πραγματικές αποδοχές του πολιτικού προσωπικού, ούτε άλλα παρόμοια. Δεν μπορεί να δεχτεί τίποτα άλλο από το πραγματικό πόθεν έσχες όσον διαχειρίστηκαν δημόσιο πλούτο. Από εδώ ξεκινάει η νέα πορεία της χώρας. Από το δίκαιον και ανεπίληπτον των δημοσίων ανδρών. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να ζούμε μέσα στην εικονική πραγματικότητα, στην αιτίαση των άλλων για την κατάντια μας, μέσα στην καπατσοσύνη μας κλέβοντας τους εαυτούς μας, μέσα στον υπερφίαλο καταναλωτισμό μας ο οποίος θα φέρει απερίγραπτη φτώχεια.
Όμως όταν βυθιστεί ο Τιτανικός δεν θα υπάρχει πρώτη θέση. Αλλιώς θα συνεχίσουμε τον δρόμο προς το χάος. Αλλιώς θα συνεχίσουμε σαν τον ακροβάτη πάνω στο τεντωμένο σκοινί, χωρίς προστατευτικό δίχτυ που ενώ παραπατώντας πέφτει οι θεατές χειροκροτούν νομίζοντας ότι είναι μέρος του σόου. Η νέα πορεία ξεκινάει από την κάθαρση όχι μόνο στο θέατρο αλλά και στην πραγματική ζωή. Η συναισθηματική πίεση, ο θυμός και η οργή που υπάρχει στους ανθρώπους για όσα έγιναν απαιτεί κάθαρση αν θέλουμε να αρχίσει η χώρα μια νέα πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου