Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Οι φορείς και η Μονάδα Νεογνών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οταν είχε ανοίξει, πριν δύο χρόνια, η κοινωνία των Χανίων αισθάνθηκε ότι, επιτέλους, ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα. Ο λόγος για τη Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων. Μια μονάδα, η οποία ξεκίνησε με χαρές και πανηγύρια. Αλλά, όπως σχεδόν όλα, έτσι κι αυτό, σύντομα φάνηκε να… ξεθωριάζει. Τα προβλήματα δεν έλειψαν ποτέ. Ώσπου φτάσαμε στο σήμερα. Με τις ελλείψεις να είναι τεράστιες και το προσωπικό να έχει φτάσει ή μάλλον ξεπεράσει τα όριά του.
Τώρα, η Μονάδα Νεογνών κινδυνεύει να κλείσει. Πού είναι, όμως, οι φορείς να πιέσουν, ακόμα και να απειλήσουν με παραιτήσεις, όπως έκαναν με το θέμα του Εφετείου; Το θέμα του Εφετείου έληξε. Δεν πρόκειται, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να ανοίξουν νέα Εφετεία. Ως εκ τούτου οι δικηγόροι είναι ικανοποιημένοι, οι δε πολιτικοί ανακουφισμένοι καθώς δεν θα χρειαστεί να υλοποιήσουν το «σύμφωνο» περί παραίτησής τους.
Τι θα κάνουν με τη Μονάδα Νεογνών; Θα πιέσουν όσο πίεσαν για το Εφετείο; Ή θα την αφήσουν στη μοίρα της και στις… διαθέσεις του Υπουργείου Υγείας;
Τι είναι πιο σημαντικό για την κοινωνία; Το αν θα ανοίξουν και άλλα Εφετεία ή αν θα παραμείνει ζωντανή μια νοσηλευτική μονάδα, η οποία σώζει ζωές; Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό. Το ζήτημα, όμως, είναι να αποδείξουν οι «εκπρόσωποι» της κοινωνίας ότι νοιάζονται. Και, εδώ και τώρα, να απαιτήσουν την επίλυση των προβλημάτων. Ακόμα και με παραιτήσεις, αν χρειαστεί…

Απεργία και δημοσιογράφοι

Διακόπηκε η προηγούμενη απεργία των δημοσιογράφων καθώς είχαμε τους τρεις νεκρούς σε Τράπεζα στην Αθήνα. Τότε, είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις περί του τι προσφέρει η απεργία των δημοσιογράφων σε ημέρες γενικών και μαζικών κινητοποιήσεων τις οποίες πρέπει οι εκπρόσωποι του Τύπου να καλύπτουν; Τώρα, την Πέμπτη 20 Μαΐου, γίνεται νέα απεργία και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσιογράφων και ειδικότερα η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε τη συμμετοχή της. Για το θέμα αυτό η στήλη προσυπογράφει το σημείωμα του Στάθη στη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία (15/5/2010):
«Είναι πλέον ακατανόητη η στάση που κρατούν αριστερές παρατάξεις στην ΕΣΗΕΑ όταν επιμένουν να απεργεί ο κλάδος κατά τη διάρκεια γενικών απεργιών και μαζικών κινητοποιήσεων, αντί να τις καλύπτουν και να τους προσδίδουν έτσι μεγαλύτερη εμβέλεια και κοινωνική δύναμη. Είναι καιρός πια που δύσκολα ένας «κανονικός» εργαζόμενος στα ΜΜΕ μπορεί να συνεννοηθεί με τους (κατ’ επάγγελμα πλέον) συνδικαλιστές μας...».
(Χανιώτικα νέα - 16/5/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου