Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Απόηχοι του σουρεαλισμού στην Πινακοθήκη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Τους απόηχους του σουρεαλισμού στη ζωγραφική του τόπου, από τη δεκαετία του ’30 έως τις μέρες μας σκιαγραφεί η έκθεση που συνεχίζεται έως τις 21 Αυγούστου στη Δημοτική Πινακοθήκη με επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Μπίας Παπαδοπούλου. Μια έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων με τον συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη περιλαμβάνει έργα των: Νίκου Εγγονόπουλου και Antoine Mayo (Αντώνη Μαλλιαράκη), Δημήτρη Γέρου, Άλκη Γκίνη, Γιώργου Δέρπαπα, Αλέξανδρου Ίσαρη, Σαράντη Καραβούζη, Θόδωρου Πανταλέοντα και του νέου ζωγράφου Θεόφιλου Κατσιπάνου.
Για την έκθεση αυτή έχουν γίνει αναφορές από τις πολιτιστικές στήλες τόσο των "Χανιώτικων νέων" όσο και αθηναικών εφημερίδων.
Γιατί, λοιπόν, να ασχοληθούν και οι "Ακροβασίες"; Μα, επειδή είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις σε έναν από τους σημαντικότερους χώρους που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στα Χανιά. Οπως διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου, αφετηρία της έκθεσης αποτελεί ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου «Σιδηροδρομικός Σταθμός» του 1936, ένα από τα πρώτα σουρεαλιστικά έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης και το οποίο συμπεριλήφθηκε στη Μπιενάλε Βενετίας το 1954 όταν εκπροσώπησε μόνος του την Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου εβδομήντα πίνακες από την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τη συλλογή της Εθνικής Τραπέζης, την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το Μουσείο Ίωνος Βορρέ, την Πινακοθήκη Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, από ιδιωτικές συλλογές και από τους ίδιους τους ζωγράφους.
Νομίζω ότι αξίζει όλοι οι κάτοικοι μα και οι επισκέπτες της πόλης να περάσουμε από τη Δημοτική Πινακοθήκη (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 2 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ. - 2 μ.μ.). Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι φιλότεχνοι και από την υπόλοιπη Κρήτη έχουν έρθει στα Χανιά για να επισκεφτούν την έκθεση αυτή.
Και, αν από κάποια πράγματα, υπάρχει ανάγκη στις μέρες μας, ένα από αυτά είναι ο πολιτισμός. Και ευτυχώς, σ' αυτή την πόλη, ο πολιτισμικός τομέας, τα τελευταία χρόνια, από ομάδες, άτομα, ιδιώτες αλλά και υπεύθυνους δημόσιων χώρων, αναπτύσσεται συνεχώς...
•Με την ευκαιρία, να σημειώσουνε άλλες δύο σημαντικές εκδηλώσεις που έγιναν ή θα γίνουν στο Μεγάλο Αρσενάλι: το τελευταίο διήμερο στο ΚΑΜ παρουσιάστηκε από την Χανιώτισσα αναλύτρια κίνησης και βιντεογράφο Αλίκη Χιωτάκη το "Σημείο συνάντησης", η ζωντανή εγκατάσταση που προέκυψε από τη συνεργασία της με την αρχιτεκτόνισα Μαρία Ανδρουλάκη και τον μουσικό Hugo Arne Harmens. Μεθαύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου εγκαινιάζεται η έκθεση κόμικς που οργανώνει η "Πυξίδα της πόλης" με το ΚΑΜ και το περιοδικό "9" της "Ελευθεροτυπίας" και θα παρουσιαστούν τα έργα που βραβεύτηκαν στον 8ο πανελλήνιο διαγωνισμό.
(Χανιώτικα νέα - 29/6/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου