Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Eρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για την οικονομική κρίση

Ευθύνες στις πολιτικές των κυβερνήσεων της χώρας μας για την οικονομική κρίση επιρρίπτουν οι κάτοικοι του νησιού που απάντησαν σε έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μάλιστα, το 60,8% των πολιτών θεωρεί ότι η πολιτεία δεν ασκεί συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Η παγκρήτια δημοσκόπηση διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, διευθυντή των Εργαστηρίων Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης και Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, και του υποψήφιου διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων, Γιώργου Ματαλλιωτάκη. Συμμετείχε επίσης ο διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης.
Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι, «οι Κρητικοί εκφράζουν σαφή έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική, καταδεικνύοντας ως κύριο αίτιο της οικονομικής κρίσης τις πολιτικές των κυβερνήσεων της χώρας μας».
Επίσης σημειώνουν: «Η οικονομική κρίση φαίνεται πως αγγίζει ολοένα και περισσότερους Ελληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της παρούσας έρευνας, αφού το 73,1% δηλώνει πως έχει κάνει κάποιου είδους περικοπές για να την αντιμετωπίσει, ενώ το 26,2% των πολιτών κρατά διαφορετική στάση δηλώνοντας πως δεν έχει κάνει περικοπές για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Σε ερώτηση αν από την πολιτεία ασκείται συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η γνώμη των πολιτών της Κρήτης έχει αρνητικό ισοζύγιο αφού το 60,8% διατυπώνει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη και μόλις το 34,9% εκφράζεται θετικά.
Η έρευνα επεκτάθηκε και στους τομείς στους οποίους οι πολίτες έχουν κάνει περικοπές λόγω της οικονομικής κρίσης που, όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες περικοπές έχουν γίνει στον τομέα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας (26,2%) και των διακοπών (25,8%). Ακολουθούν οι περικοπές στην ένδυση και υπόδηση (22,7%), ενώ ένα αξιοσέβαστο ποσοστό της τάξης του 14,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έκανε περικοπές σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η άποψη που διατυπώθηκε από την πλειοψηφία του δείγματος για το μερίδιο ευθύνης των πολιτών για την έκταση του φαινομένου της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Σε ποσοστό άνω του 60% υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι οι πολίτες έκαναν εντονότερο το πρόβλημα της κρίσης με τις επιλογές τους και τη διαχείριση των χρημάτων τους. Αντίθετη άποψη διατυπώνει το 35,1% των πολιτών.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται η ισχυρότερη ασπίδα της χώρας μας για την αντιμετώπιση της κρίσης, με το 54% των πολιτών να θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και έχει ως νόμισμά της το ευρώ. Αντίθετη άποψη εκφράζει το 40,2% του πληθυσμού της Κρήτης, που θεωρεί αρνητικό γεγονός για την αντιμετώπιση της κρίσης τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αρκετά επιφυλακτικοί πάντως παρουσιάζονται οι Κρητικοί, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, για το ποια θεωρούν ως καλύτερη επιλογή επένδυσης των χρημάτων τους.
Το 41,9% δήλωσε πως η περίοδος αυτή δεν ενδείκνυται για καμία επένδυση, ενώ το 31,4% χαρακτήρισε ως καλύτερη επιλογή την επένδυση σε αγορά ακινήτων. Ακολούθησαν οι προθεσμιακές καταθέσεις με 5,6%, η επένδυση σε χρυσό 4,4% και οι μετοχές με 2,5%. Αξιοσημείωτο είναι πως και σε αυτή την ερώτηση ένα σεβαστό ποσοστό της τάξης του 14% δεν απάντησε.
Η παγκρήτια αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 18-21 Μαΐου του 2009.Erey
Μέθοδος: το δείγμα ήταν τυχαίο, στρωματοποιημένο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού, περιλάμβανε 1.017 νοικοκυριά της Κρήτης και επιλέχθηκε βάσει των σχετικών αναλογιών του πραγματικού πληθυσμού της απογραφής του 2001. Βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
Γ. ΛΥΒ.
(Ελευθεροτυπία - 29/6/2009)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=58620

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου