Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Εκδήλωση στα Χανιά για το ελεύθερο κάμπινγκ

"Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι δικαίωμα", τονίζουν κοινωνικοί φορείς, συλλογικότητες και ομάδες της πόλης και οργανώνουν το Σάββατο 4 Ιουλίου από τις 7 το απόγευμα μέχρι το πρωί της Κυριακής μπροστά από το κτήριο της Νομαρχίας Χανίων "μια πολύχρωμη γιορτή για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να απολαμβάνουμε υπεύθυνα τη φύση".
Πρόκειται για τους: Οικολογική πρωτοβουλία Χανίων, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, Ποδηλάτρεις, Δημιουργικές Γέφυρες, Terra Verde – Ομάδα για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο, Επιτροπή Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων.
Το ίδιο Σάββατο στις 8 το βράδυ οι "Ποδηλάτρεις" οργανώνουν ποδηλατοπορεία από την πλατεία της Αγοράς προς το χώρο της εκδήλωσης.
Στην ανακοίνωση με τίτλο: "Μην τραβάτε τη σκηνή στα άκρα!
Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι δικαίωμα", οι συλλογικότητες που διοργανώνουν την εκδήλωση σημειώνουν:
"Ο άνθρωπος πάντα θεωρούσε αναφαίρετο δικαίωμα να απολαμβάνει ελεύθερα τη φύση, σήμερα όμως αυτό θεωρείται παράνομο. Ο περιορισμός του ζωτικού χώρου και της ελευθερίας επεκτείνεται και στις παραλίες και στις διακοπές μας. Ο νόμος 392 του 1976 (αρ.10, παρ. 2, ΦΕΚ 89Α) προβλέπει ότι «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παρυφές δημόσιων δασών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους». Η νομιμοποίηση του παραλόγου συνεχίζεται με τον 2160/1993 που προσθέτει στους απαγορευμένους χώρους τις παραλίες και απαγορεύει στους ιδιώτες και τους καταστηματάρχες να φιλοξενήσουν πάνω από ένα τροχόσπιτο.
Η παράλογη απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ χρησιμοποιεί σαν πρόφαση την προστασία της φύσης από τη ρύπανση και τις πυρκαγιές. Στην πράξη όμως, παραδείγματα από περιοχές όπως η Ζαχάρω, η Τήλος, η Γαύδος και άλλες, δείχνουν ότι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, είναι και οι φύλακες του φυσικού τοπίου, αφού αυτοί πρώτα το απολαμβάνουν, έχοντας και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η ίδια η απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ δεν βοηθά να μάθουμε να είμαστε υπεύθυνοι κατασκηνωτές και να προστατεύουμε το περιβάλλον.
Το Σάββατο 4 Ιουλίου από τις 7 το απόγευμα μέχρι το πρωί διοργανώνουμε μπροστά από το κτίριο της Νομαρχίας μια πολύχρωμη γιορτή για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να απολαμβάνουμε υπεύθυνα τη φύση.
-Μουσική από τους : Dead June, Corrupt the Masses, Slipinside, Delirious Monk, Πληνθέτες, Άγγελο Σκορδίλη and the MPRRR… Creta Gang, Λεωνίδα Λαινάκη με το συγκρότημά του.
-Θεατρική Παντομίμα με θέμα την ελεύθερη κατασκήνωση από τις Δημιουργικές Γέφυρες.
-Ποδηλατοπορεία από την πλατεία της Αγοράς προς το χώρο της εκδήλωσης στις 8:00 από τους Ποδηλάτρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου