Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Περί αποχής

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η αποχή αποτελεί πολιτική πράξη που στέλνει πολλαπλά μηνύματα, υποστηρίξαμε, προχθές, στη στήλη με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
"Oσοι απείχαν δεν σημαίνει ότι αδιαφορούν. Απεναντίας... Μπορεί να σημαίνει ουσιαστικό ενδιαφέρον αλλά και διάθεση για μια αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας που αδυνατούν να δουν οι "κολλημένοι" με την εξουσία", σημειώσαμε.
Και ξεκίνησε ένας διάλογος με αναγνώστες οι οποίοι δεν συμφωνούν ή συμφωνούν εν μέρει.
Ο λόγος, λοιπόν, σήμερα στους αναγνώστες.
Ο Β.Π. έγραψε στο blog της στήλης:
"Πολύς κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει για να στείλει ένα μήνυμα, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από όλους. Σεβαστή ως μορφή αντίδρασης όμως κατ' εμέ όχι η καλύτερη. Η αποχή επί τοις ουσίας, πέρα από το ότι καταγράφηκε, δεν άλλαξε κάτι. Τα δύο μεγάλα κόμματα πήραν τις 2 πρώτες θέσεις, το μεν ΠΑΣΟΚ πανηγύρησε την πρώτη θέση για πρώτη φορά σε Ευρωεκλογές μετά από 15 χρόνια υπερπηδώντας μια διαφορά 9 ποσοστιαίων μονάδων από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, η δε ΝΔ βρήκε ως καραμέλα το άλλωθι της αποχής για να μας πει ότι 1.000.000 Έλληνες από αυτούς που δεν ψηφίσανε είναι ιδιοκτησία της, και τα υπόλοιπα βρήκαν κάποιο λόγο να θεωρήσουν ότι τα πήγαν καλά.
Συνεπώς όσοι είχαν τα αυτιά τους ανοιχτά πριν τις εκλογές και καταλαβαίνανε γιατί ο κόσμος αποστασιοποιείται όχι απλά από τα κόμματα αλλά από την πολιτική πλέον, έχει τα αυτιά του ανοιχτά και τώρα στο μήνυμα της αποχής.
Αυτό που θα προκαλούσε ένα σεισμό στο πολιτικό σύστημα θα ήταν αν έστω και το 20% των Ελλήνων ψήφιζε μικρότερα, εξωκοινοβουλευτικά κόμματα. Αν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα έχανε τη 2η θέση (ή αν και τα δύο χάνανε την πρωτιά από ένα άλλο μικρό που ίσως πρώτη φορά έμπαινε στην ευρωβουλή) η επόμενη μέρα για το πολιτικό μας σύστημα θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Γιατί όμως δεν ψηφίζουν μικρά κόμματα κι αντί για αυτού απέχουν; Γιατί στην ουσία δεν αμφισβητούν το δικομματισμό. Δεν πιστεύουν ότι οποιοδήποτε άλλο μικρό κόμμα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει ή να τους εκπροσωπήσει στη βουλή. Όμως με τον ίδιο τρόπο που αποφασίζουν να στείλουν το μήνυμα αυτοευνουχίζονται και αποδυναμόνουν το μήνυμά τους...".
Ο Γ.Κ. σχολιάζει σε μήνυμα που μας έστειλε: "Η αποχή πάντως αν θες τη γνώμη μου ήταν το εξαίσιο φόρεμα του κυνισμού, της αδιαφορίας, της εγωκεντρικότητας και του "μοντέρνου".
(Χανιώτικα νέα - 10/6/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου