Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Στην Ευρωβουλή οι "Πειρατές"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η διαφορετική είδηση των ευρωεκλογών έρχεται από τη Σουηδία. Εκεί, ποσοστό 7,1% έλαβε το νεοσύστατο κόμμα των Πειρατών, που υπερασπίζονται την ελεύθερη διακίνηση αρχείων στο Ιντερνετ. Ετσι, πέτυχε την είσοδό του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με δύο βουλευτές ενώ ψηφίστηκε μαζικά από νέους 18-30 ετών.
Οπως διαβάζουμε στο www.tvxs.gr με πηγή την "Monde diplomatique", "συγκεντρώνοντας το 7,1% των ψήφων, το νεοσύστατο κόμμα των πειρατών στη Σουηδία έκανε εντυπωσιακή είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στέλνοντας στο Στρασβούργο δύο βουλευτές. Κυρίως, όμως, έδωσε το έναυσμα για μια σημαντική συζήτηση, όχι μόνο για το μέλλον των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και της ίδιας της πολιτικής.
Η εμφάνιση αυτής της νέας πολιτικής δύναμης πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη σοβαρότητα. Ύστερα από τρία μόλις χρόνια ύπαρξης, το Κόμμα των Πειρατών συγκεντρώνει πάνω από 50.000 μέλη, γεγονός που το καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη της σουηδικής πολιτικής σκηνής. (Οι αντίπαλοί του του «καταλογίζουν» ότι η ιδιότητα του μέλους είναι δωρεάν.) Καθώς το πρόγραμμά του βασίζεται στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης αρχείων, οι νέοι ηλικίας 18-30 ετών (κυρίως οι άντρες) ασπάστηκαν μαζικά τις ιδέες του το 2009. Αφετηρία για το ρεύμα που δημιούργησε το κόμμα ήταν η δίκη του Pirate Βay, της σουηδικής ιστοσελίδας απ’ την οποία καθένας μπορούσε να «κατεβάσει» ταινίες, μουσική, προγράμματα κ.λπ.".
Ακόμα σημειώνεται:
"Η καταδίκη του Pirate Bay και οι προσπάθειες δημιουργίας αναχωμάτων στην ελεύθερη διακίνηση αρχείων αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα του συνόλου σχεδόν της νεολαίας. Το 80% των νοικοκυριών στη Σουηδία έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ –ένα ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρώπη (μαζί με της Φινλανδίας). Είτε νόμιμη είτε όχι, η διακίνηση αρχείων μεταξύ των χρηστών έχει εξαπλωθεί τόσο ευρέως όσο παλαιότερα η αντιγραφή κασετών ή δισκετών".
(Χανιώτικα νέα - 15/6/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου