Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ο χορός των συναισθημάτων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ Φώτ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ



Βράδυ Παρασκευής στο Βενιζέλειο Ωδείο. Εκεί όπου έδωσε τη δεύτερη και τελευταία της παράσταση για τα Χανιά η Ομάδα Σύγχρονου Χορού: “Συν-κίνηση”.
Η νέα παραγωγή της ομάδας έχει τίτλο: “Entrance X”. Στο κείμενο για το έργο αναφέρεται μεταξύ άλλων: "...Το σώμα μεταφράζει την αλήθεια του μαλακά, διακριτικά, βίαια, γρήγορα ή αργά. Αποδίδει τη συνύπαρξη καχύποπτα, άβολα, επιθετικά, εξασκεί την επικοινωνία ή την αναστέλλει... Μικρά προσωπικά στιγμιότυπα αποκομμένα από τα συμφραζόμενά τους... Κινήσεις καθημερινές, απομονωμένες από τη ροή των γεγονότων, συνθέτουν ασυνείδητα το γεγονός της ζωής σε όλη την απελπισμένη ομορφιά του...".
Και κάπως έτσι αισθανθήκαμε και εμείς παρακολουθώντας την παράσταση. Η μουσική (Nick Cave, Warren Ellis, Mikael Delta, Jeffrey Taylor, Ned Rifle, Your hand in mine), η κίνηση των σωμάτων, η απόρριψη, η αποδοχή, η ένωση, η συνένωση. Όλα όσα συνθέτουν αυτό που λέγεται ζωή. Όλα όσα μας ακολουθούν ή τα ακολουθούμε. Τα πάθη, οι επιθυμίες. Η μοναξιά, η μοναχικότητα μα και ο έρωτας. Το εγώ και το αυτό. Το εγώ και το εμείς. Όλα και τίποτα. Όλα αυτά ή και το καθένα ξεχωριστά, περιείχε η παράσταση.
«Δεν μπορεί κανείς να γλιτώσει τις στιγμές που σαν ένας έρχεται αντιμέτωπος με τους πολλούς και σαν ον ο άλλος γίνεται αντιληπτός είτε σαν απειλή είτε σαν το συμπλήρωμά του. Αυτό το Άλλο που δεν μπορεί να ελέγξει, που τον συνεπαίρνει και τον αλλάζει, που τον απογειώνει και τον τσακίζει», διαβάζω στο πρόγραμμα της παράστασης.
«Μικρά προσωπικά στιγμιότυπα αποκομμένα από τα συμφραζόμενα τους, κινήσεις καθημερινές, απομονωμένες από τη ροή των γεγονότων, συνθέτουν ασυνείδητα το γεγονός της ζωής σ’ όλη την απελπισμένη ομορφιά του».
Και πώς να είναι διαφορετικά; Μα ο χορός, εκφραστικός και σύγχρονος, είναι μαγευτικός. Άλλωστε, ο χορός απελευθερώνει. Τον άνθρωπο, τα συναισθήματά του. Ο χορός των συναισθημάτων... Αξίζει να αναφέρουμε τους συντελεστές του έργου που μας προσέφεραν μιαν όμορφη ώρα μέσα στο βράδυ: Χορογραφία: Σοφία Φαλιέρου, βοηθός χορογράφου: Ναταλία Παρθενίου, ερμηνείες: Ναταλία Παρθενίου, Ελίνα Καρδαμάκη, Στέλιος Παπαδάκης, Γεωργία Μαυρίδου, Θέλμα Μαυρίδου, Νικολέτα Χριστοδουλάκη, Γεωργία Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Καλπίας, Δέσποινα Καλτσίδου, Νίκος Κουτσουπανίδης, κοστούμια: Kourbela Ioanna, επεξεργασία ήχου: Αλέξανδρος Ζυμβραγουδάκης, φωτισμοί / Video Artist: Ευάγγελος Καλαϊζής, φωτογραφία: Στέλιος Μπακλαβάς (www.art-sbaklavas.gr).
(Χανιώτικα νέα - 10/6/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου