Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Από τη Θεσσαλονίκη στα Χανιά για εντατική!

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Ασθενής χειρουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά αναγκάστηκε να ταξιδέψει, διασωληνωμένος, με C-130 μέχρι τα Χανιά, όπου βρέθηκε ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ, για να μπορέσει να νοσηλευτεί.
Ολο και περισσότερες κλίνες ΜΕΘ τίθενται εκτός λειτουργίας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναζητούν ελεύθερα κρεβάτια σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Δεν είναι λίγες οι φορές που το κρεβάτι αυτό μπορεί να βρεθεί στην άλλη άκρη της Ελλάδας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για την οικογένειά του.
Σύμφωνα με την εντατικολόγο του «Ιπποκρατείου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Μαρίλη Πασακιώτου, όλο και περισσότερες κλίνες ΜΕΘ κλείνουν στα νοσοκομεία της πόλης, εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. «Συγκεκριμένα στο "Ιπποκράτειο", το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, από το 2006 λειτουργούν οι 7 από τις 10 κλίνες ΜΕΘ. Οταν αυτές είναι πλήρεις, αναζητείται ελεύθερη κλίνη σε άλλα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα». Οπως υπογραμμίζει, δεν είναι λίγες οι φορές που ασθενείς, μόλις βγήκαν από το χειρουργείο, αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν διασωληνωμένοι ώς τα Τρίκαλα, την Κεφαλλονιά και την Κρήτη, γιατί απλά στα εκεί νοσοκομεία έτυχε να βρεθεί ελεύθερη κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επισημαίνει επίσης ότι ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς πρέπει να αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε κάθε ασθενή ΜΕΘ σε κάθε βάρδια, στην πραγματικότητα ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε τρεις ασθενείς. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην απομονώνονται οι κλίνες, με κίνδυνο μετάδοσης επικίνδυνων μικροβίων, όπως της κλεψιέλας, πριν από μερικούς μήνες στη ΜΕΘ του «Ιπποκρατείου». Παρόμοια κατάσταση, προσθέτει η Μ. Πασακιώτου, ισχύει σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρει ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» βρίσκονται εκτός λειτουργίας 4 κλίνες, στο «Παπαγεωργίου» επίσης 4, ενώ στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, από τις 16 κλίνες ΜΕΘ, λειτουργούν μόνο οι 3. Η ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» έκλεισε την περασμένη Δευτέρα. Η κλινική λειτουργούσε επί μέρες με ελάχιστο ιατρικό προσωπικό, σε βαθμό που έκανε εφημερίες ο διευθυντής της, χωρίς να τις πληρώνεται, καθώς δεν προβλέπεται από τον νόμο. Τα περισσότερα όμως νοσοκομεία της πόλης λειτουργούν επίσης και χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μόνο 9 από τα 13 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας.
Σύμφωνα με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Ιωακείμ Σιγάλα, πολλά από τα νοσοκομεία της πόλης ιδρύθηκαν πριν τον νόμο που ήταν απαραίτητο το πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Μελέτες πυρόσβεσης έχουν εκπονηθεί αλλά το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό για να τις υλοποιήσουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς η κάθε μελέτη ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό αναμένονται ενέργειες από το υπουργείο Υγείας.
(Αναδημοσίευση από έντυπη έκδοση, Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου