Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Αποχή με μηνύματα...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ιστορικό ρεκόρ όπως όλα δείχνουν σημείωσε η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες. Τόσο εθνικά όσο και τοπικά. Στο νομό Χανίων οι μισοί περίπου ψηφοφόροι, δεν πήγαν να ψηφίσουν. Η μάλλον ψήφισαν διά της απουσίας τους. Προτίμησαν, δηλαδή, την αποχή, το ποσοστό της οποίας στον νομό Χανίων ανήλθε στο 46,26%. Στις ευρωεκλογές του 2004 η αποχή είχε ανέλθει στο 43,65%.
Το γεγονός ότι πολύς κόσμος προτίμησε χθες να "μαυρίσει" στις παραλίες καθώς ο καιρός επιτρέπει τα μπάνια του λαού, αλλά και να... "μαυρίσει" τους πολιτικούς και τα κόμματα, διά της απουσίας του από τις κάλπες και τα εκλογικά τμήματα, έχει να στείλει πολλαπλά μηνύματα:
-Στο πολιτικό σύστημα και τους εκφραστές του που δεν μπορεί παρά να ταρακουνήθηκαν. Χθες το βράδυ πολιτικοί σε δηλώσεις τους στα αθηναικά τηλεοπτικά δικτύα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποχή του κόσμου από τις εκλογικές διαδικασίες.
-Στην ίδια την Ευρωπαική Ενωση που πρέπει να κάνει πολλά βήματα ακόμα για να γίνει Ενωση των πολιτών και της κοινωνίας.
-Στις όποιες εξουσίες, χθεσινές, σημερινές και αυριανές, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα προβλήματα της εποχής αλλά και την αμφισβήτηση του κόσμου για τις... προθέσεις τους. Πού αδυνατούν να πείσουν μα και να προτείνουν.
-Στους πολιτικούς εκείνους που όπως έχουμε επισημάνει και άλλες φορές, αντιμετωπίζουν τα σκάνδαλα με μια απλή δήλωση περί ανάληψης "πολιτικής ευθύνης", σαν να πρόκειται για... στραγάλια.
Δήλωσαν κάποιοι πολιτικοί χθες το βράδυ σε τηλεοπτικά κανάλια: "Πρέπει να μας προβληματίσει η αποχή, γιατί είναι σαν ο κόσμος να αδιαφορεί".
Είναι όμως έτσι; ΄Η μήπως συμβαίνει το αντίθετο;
Δείχνει το ποσοστό αποχής, αδιαφορία για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης;
Ή μήπως αποκαλύπτει πραγματικό ενδιαφέρον; Νομίζω το δεύτερο. Η αποχή αποτελεί με κάποιον τρόπο πολιτική στάση.
Και όσοι απείχαν δεν σημαίνει ότι αδιαφορούν. Απεναντίας... Μπορεί να σημαίνει ουσιαστικό ενδιαφέρον αλλά και διάθεση για μια αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας που αδυνατούν να δουν οι "κολλημένοι" με την εξουσία.
Αλλά για να δούμε: Θα λάβουν τα όποια μηνύματα οι αποδέκτες; Θα τα ερμηνεύσουν; Θα προχωρήσουν όχι μόνο σε θεωρίες αλλά και σε πράξεις που θα επιτρέπουν να μιλάμε για κοινωνία των πολιτών; Η θα εφησυχάσουν περιμένοντας τις επόμενες εκλογές στις οποίες, αν δεν αλλάξει κάτι, αν το κράτος δεν γίνει πιο κοινωνικό και ανθρώπινο, η αποχή δεν αποκλείεται ακόμα περισσότερο να αυξηθεί.
Και τότε...
(Χανιώτικα νέα - 8/6/2009)

1 σχόλιο:

  1. Πολύς κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει για να στείλει ένα μήνυμα, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από όλους. Σεβαστή ως μορφή αντίδρασης όμως κατ' εμέ όχι η καλύτερη. Η αποχή επί τοις ουσίας, πέρα από το ότι καταγράφηκε, δεν άλλαξε κάτι. Τα δύο μεγάλα κόμματα πήραν τις 2 πρώτες θέσεις, το μεν ΠΑΣΟΚ πανηγύρησε την πρώτη θέση για πρώτη φορά σε Ευρωεκλογές μετά από 15 χρόνια υπερπηδώντας μια διαφορά 9 ποσοστιαίων μονάδων από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, η δε ΝΔ βρήκε ως καραμέλα το άλλωθι της αποχής για να μας πει ότι 1.000.000 Έλληνες από αυτούς που δεν ψηφίσανε είναι ιδιοκτησία της, και τα υπόλοιπα βρήκαν κάποιο λόγο να θεωρήσουν ότι τα πήγαν καλά.

    Συνεπώς όσοι είχαν τα αυτιά τους ανοιχτά πριν τις εκλογές και καταλαβαίνανε γιατί ο κόσμος αποστασιοποιείται όχι απλά από τα κόμματα αλλά από την πολιτική πλέον, έχει τα αυτιά του ανοιχτά και τώρα στο μήνυμα της αποχής.

    Αυτό που θα προκαλούσε ένα σεισμό στο πολιτικό σύστημα θα ήταν αν έστω και το 20% των Ελλήνων ψήφιζε μικρότερα, εξωκοινοβουλευτικά κόμματα. Αν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα έχανε τη 2η θέση (ή αν και τα δύο χάνανε την πρωτιά από ένα άλλο μικρό που ίσως πρώτη φορά έμπαινε στην ευρωβουλή) η επόμενη μέρα για το πολιτικό μας σύστημα θα ήταν εντελώς διαφορετική.

    Γιατί όμως δεν ψηφίζουν μικρά κόμματα κι αντί για αυτού απέχουν; Γιατί στην ουσία δεν αμφισβητούν το δικοματισμό. Δεν πιστεύουν ότι οποιοδήποτε άλλο μικρό κόμμα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει ή να τους εκπροσωπήσει στη βουλή. Όμως με τον ίδιο τρόπο που αποφασίζουν να στείλουν το μήνυμα αυτοευνουχίζονται και αποδυναμόνουν το μήνυμά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή