Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Δύσκολοι καιροί για τον Τύπο...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σε δύσκολη περίοδο έχει μπει ο χώρος του Τύπου. Ολοένα και περισσότερα ΜΜΕ, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, προχωρούν σε περικοπές και απολύσεις. Κάποια κλείνουν και οι εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο. Τελευταία περίπτωση ο "Ελευθερος Τύπος". Μια εφημερίδα η οποία πέρασε στην ιδιοκτησία της Γιάννας Αγγελοπούλου, αλλά δεν κατάφερε να επιβιώσει. Και τώρα 500 άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Για το λόγο αυτό, απήργησαν οι δημοσιογράφοι της Αθήνας και χθες δεν κυκλοφόρησε καμία αθηναική εφημερίδα. Εξάλλου, χθες, πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν, λίγο μετά το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το «λουκέτο» στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και το ραδιοφωνικό σταθμό «City 99,5». Αντιπροσωπεία των Συνεργαζομένων Ενώσεων Τύπου επέδωσε ψήφισμα για τις δυσμενείς αλλαγές στο χώρο της ενημέρωσης.
Τι μέλλει γεννέσθαι; Στο "Βήμα" της Τετάρτης 25 Μαρτίου 2009, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με θέμα: "Το τέλος του Τύπου (όπως τον ξέραμε)
Τα καθημερινά έντυπα διέρχονται κρίση παγκοσμίως και οι εκδοτικοί όμιλοι αναζητούν άλλες λύσεις". Διαβάζουμε:
"Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ο καθημερινός Τύπος στη Δύση έχει δεχθεί τόσο σοβαρά πλήγματα ώστε πολλοί αναρωτιούνται για το μέλλον του, ενώ σε άρθρο της η εφημερίδα «Financial Τimes» σπεύδει να αναγγείλει- απαισιόδοξα και σχεδόν προκλητικά- τον «θάνατο των εντύπων».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες εφημερίδες κηρύττουν πτώχευση η μία μετά την άλλη, ενώ στις περισσότερες χώρες σημειώνουν μείωση πωλήσεων και κερδών. Εκδότες και στελέχη εξετάζουν τις προοπτικές της επιβίωσης.
Η πραγματικότητα των εντύπων είναι περίπλοκη, καθώς τα έσοδά τους μειώνονται, τη στιγμή που ο αριθμός των αναγνωστών τους μέσω των δωρεάν ιστοσελίδων τους στο Διαδίκτυο αυξάνεται. Πλήθος λύσεων έχουν προταθεί για να επιβιώσουν τα έντυπα, ελάχιστες όμως περιλαμβάνουν το... χαρτί! Αφορούν το Διαδίκτυο και μοιάζουν να αναγγέλλουν τη νέα ψηφιακή εποχή η οποία εν μέσω δυσκολιών ανατέλλει".
Προ ετών, επιφανής δημοσιογράφος της Αθήνας μού έλεγε: "Από τις αθηναικές εφημερίδες κάποτε αρκετές θα κλείσουν. Και θα μείνουν οι πολύ καλές και σοβαρές και οι... κουτσομπολίστικες. Και επίσης θα διατηρηθούν οι καλές τοπικές εφημερίδες, που είναι σε άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία".
Οπως και να 'χει, όταν αγοράζεις μια εφημερίδα, σαφώς μπορείς να ενημερωθείς καλύτερα απ' ότι με την τηλεόραση. Στο κάτω - κάτω, έχεις την πολυτέλεια να κρατήσεις ένα ρεπορτάζ που σε ενδιαφέρει ή να σκίσεις τη σελίδα που περιέχει ένα άρθρο που σε ενοχλεί.
Επιπλέον μια εφημερίδα παρέχει ενημέρωση για θέματα που στα κανάλια δεν "παίζουν" επειδή δεν υπάρχουν τα ανάλογα πλάνα.
Σίγουρα, ο Τύπος περνάει κρίση και γι' αυτό αναζητεί διεξόδους και στον ψηφιακό νέο κόσμο. Και αυτό είναι αναπόφευκτο. Αλλωστε, με αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης που ζει οπουδήποτε στη γη, μπορεί να έχει άμεση ενημέρωση για το τι συμβαίνει στον τόπο του. Δεν μπορεί και δεν πρέπει, όμως, να χαθούν τα έντυπα.
Οσο τα έντυπα είναι κοντά στους πολίτες και στα προβλήματά τους, θα κάνουν την διαφορά. Θα υπάρχει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό που θα επιμένει να τα προτιμά αντί της... τηλοψίας.Το κλείσιμο ενός εντύπου δεν φέρνει μόνο απολύσεις αλλά αποτελεί και πληγή για τη Δημοκρατία.
(Χανιώτικα νέα - 24/6/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου