Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Αρχές και... κουκούλες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Συζητήσεις επί συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες, παράθυρα επί παραθύρων, για τους... κουκουλουφόρους και την επαναφορά του νόμου περί περιύβρισης Αρχής. Λες και με την επιστροφή στο παρελθόν, θα λυθούν τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας και θα παταχθεί η εγκληματικότητα.
Εσπευσαν να μας διευκρινίσουν πως τα περί κουκούλας αφορούν τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων. Δηλαδή, για όποιον διαπράττει τις ίδιες παράνομες πράξεις χωρίς να φοράει κουκούλα, θα υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση;
Οσο για τα περί... περιύβρισης Αρχής, αυτό είναι το πρόβλημα της κοινωνίας ή η όντως υπαρκτή εγκληματικότητα, η οποία εξαπλώνεται ανησυχητικά όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στην ύπαιθρο, και η διαφθορά που παρουσιάζεται σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας και όχι μόνο Διοίκησης; Αλλά, όταν ένα κράτος δεν είναι ικανό να επιλύσει τα προβλήματα και να κοιτάξει στα αίτια που τα προκαλούν, τότε καταφεύγει στην εύκολη λύση, που περισσότερο είναι στάχτη στα μάτια μιας τηλεορασόπληκτης κοινωνίας. Περιύβριση Αρχής, σου λέει και... καθαρίζει.
Η περιύβριση αρχής είναι το περιβόητο άρθρο 181 του Ποινικού Κώδικα του... 1950! Ο Νόμος τροποποιήθηκε το 1987 και καταργήθηκε ουσιαστικά το 1993 επί ΠΑΣΟΚ με τον μετέπειτα υπουργό Δικαιοσύνης, τον Ευ. Γιαννόπουλο.
Από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της ολομέλειας: στις 24 και 29 Νοεμβρίου, 2 και 6 Δεκεμβρίου 1993 (οι εκλογές είχαν γίνει τον Οκτώβριο του 1993), που εντοπίσαμε στο Ιντερνετ (http://krogias.blogspot.com/), διαβάζουμε:
ΕΥ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ:
..."Ορθώς λοιπόν καταργείται ο νόμος. Ορθώς καταργείται η περιύβριση αρχής. Αν θέλετε, είδα και μία διάταξη για την παραγραφή αδικημάτων του Τύπου, και συμφωνώ, καίτοι έχω κάνει μία μήνυση. Θα την καταθέσω, κύριε Πρόεδρε, για τα Πρακτικά για να υπάρχει για την ιστορία. Δεκατέσσερις φορές, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, έχω υποστεί συκοφαντικές δυσφημίσεις, από μία εφημερίδα. Άντε, «νερό και αλάτι» που λέμε. Διότι πρέπει να ηρεμήσει και ο Τύπος και θα δείτε πόσο καλύτερα θα πάνε χωρίς τη διάταξη για την περιύβριση"...
..."Γιατί δεν έμεινε δεσπότης, δεν έμεινε χωροφύλακας, αγροφύλακας, δάσκαλος, διευθυντής σχολείου κ.λπ. που να μην θεωρήθηκε αρχή και να μην προστατεύθηκε εναντίον αντιπάλων του πολιτικών. Και στα Πολιτικά Θέματα τι έχω γράψει γι' αυτά δεν περιγράφεται...".
Οσο για τα περί κουκούλας, κυκλοφορεί στα κινητά και στο Διαδίκτυο το μήνυμα: "Τα μαθες. Θα συλλάβουν την Κοκκινοσκουφίτσα γιατί φοράει κόκκινη κουκούλα και έτσι θα τελειώσει το παραμύθι".
Το σίγουρο είναι ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σειρά θεμάτων, όπως Βατοπέδιο, Siemens, ανεργία, τείνουν να ξεχαστούν χάριν της... κουκούλας και των... κουκουλωμάτων...
(Χανιώτικα νέα - Ακροβασίες - 25/3/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου