Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Ποδηλατόδρομοι...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
“Θέλουμε ποδηλατόδρομους τώρα". Το μήνυμα αυτό έστειλαν για άλλη μία φορά χθες το μεσημέρι οι φίλοι του ποδηλάτου στα Χανιά, που δημιούργησαν ένα ποδηλατόδρομο στην οδό Κυδωνίας μπροστά στο δημαρχείο Χανίων.
Δεν ξέρω αν ο ποδηλατόδρομος θα υπάρχει και σήμερα. Πιθανότατα θα τον έχουν σβήσει τα συνεργεία του Δήμου. Οπως είχε γίνει και με τον ποδηλατόδρομο που οι "Ποδηλάτρεις" είχαν προ μηνών δημιουργήσει μπροστά από την πλατεία Αγοράς.
Ομως, αυτές οι συμβολικές δράσεις, έχουν να στείλουν μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες.
- Πρώτα, απ' όλα στη δημοτική αρχή. Την περασμένη Τετάρτη 4 Μαρτίου, γνωστοποιήθηκε απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ σε ερώτηση του βουλευτή Μαν. Σκουλάκη, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Χανίων δεν έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης της εφαρμογής της κυκλοφοριακής μελέτης. Την επομένη διέψευσε το ΥΠΕΧΩΔΕ ο ίδιος ο Δήμος Χανίων που έδωσε στη δημοσιότητα τα έγγραφα με τα οποία έχει ζητήσει χρηματοδότηση. Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Αρης Παπαδογιάννης ανέφερε ότι "περιμένουμε τη χρηματοδότηση της μελέτης για να προωθήσουμε την εφαρμογή της. Μαζί με αυτή τη μελέτη ο Δήμος Χανίων με δικούς του πόρους έχει χρηματοδοτήσει τη μελέτη εφαρμογής για τους ποδηλατόδρομους, που θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί συγχρόνως με την κυκλοφοριακή μελέτη. Γιατί επιθυμούμε ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων που θα δώσει κίνητρο σε όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να προωθήσουν το εναλλακτικό αυτό μέσο μεταφοράς".
Ελπίζουμε τα λόγια του κ. Παπαδογιάννη άμεσα να γίνουν πράξη.
Γιατί, μέχρι σήμερα, ο Δήμος επιδίδεται στο να σβήνει αυθημερόν τους ποδηλατόδρομους που χαράσσουν συμβολικά οι φίλοι του ποδηλάτου.
- Αποδέκτες όμως είμαστε και εμείς οι πολίτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία μας έχουμε ξεχάσει τις... ορθοπεταλιές. Ευτυχώς, όμως, όχι όλοι. Διότι υπάρχει και ένας κόσμος, ο οποίος μέρα με τη μέρα αυξάνεται, που εννοεί να μετακινείται όσο περισσότερο γίνεται με το ποδήλατό του. Αλλά και σε όλη την Ελλάδα αναπτύσσεται το κίνημα των ποδηλατών που ζητούν "ποδήλατο στη πόλη, για να χωρέσουμε όλοι", καθώς "ο κόσμος βαριανασαίνει, ας μην του στερούμε το οξυγόνο" και ως εκ τούτου προτρέπουν: "Ας γίνει τρόπος ζωής το ποδήλατο".
(Χανιώτικα νέα - 9/3/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου