Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Εξέγερση στις φυλακές Χανίων για την ασφυξία στα κελιά

Το ποτήρι ξεχείλισε για τους κρατούμενους της Δικαστικής Φυλακής Χανίων οι οποίοι εξεγέρθηκαν το Σάββατο καθώς στοιβάζονται σαν σαρδέλες σε χώρους οι οποίοι έχουν προβλεφτεί για πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων.
Ετσι, δεκάδες κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα, καθώς τα κρεβάτια δεν επαρκούν.
Η κινητοποίηση που συνεχίστηκε χθες Κυριακή, ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου όταν οι κρατούμενοι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο των φυλακών και στο διάδρομο αρνούμενοι να επιστρέψουν στα κελιά τους. Το αίτημά τους; Να μιλήσουν με εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να γίνουν μεταγωγές και με αυτόν τον τρόπο να γίνει αποσυμφόρηση στις φυλακές καθώς αυτή τη στιγμή, όπως τονίζουν, οι συνθήκες είναι απαράδεκτες.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους, η φυλακή χωράει περίπου 118 άτομα αλλά αυτή τη στιγμή οι κρατούμενοι είναι 157. Σύμφωνα όμως με τους κρατούμενους, η συγκεκριμένη φυλακή είναι για 70 θέσεις προκειμένου η διαβίωση να είναι αξιοπρεπής.
Καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου γύρω από τις φυλακές είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έξω από το χώρο της φυλακής παρέμεναν αλληλέγγυοι στους κρατούμενους πολίτες, μεταξύ των οποίων πολλοί αντιεξουσιαστές οι οποίοι φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης.
Χθες, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώθηκε η πρόθεση της φυλακής και του υπουργείου Δικαιοσύνης να μεταχθούν δεκατρείς κρατούμενοι μεταξύ των οποίων εκείνοι οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη διαμαρτυρία, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των κρατουμένων οι οποίοι θέλουν να μιλήσουν με εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ως αργά το βράδυ οι κρατούμενοι συνέχιζαν να βρίσκονται στο διάδρομο, ενώ έξω από τη φυλακή παρέμεναν κυρίως αντιεξουσιαστές προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους κρατούμενους αλλά και να αντιδράσουν σε τυχόν επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων.
Γ. ΛΥΒ.
(Ελευθεροτυπία - 23/3/2009)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=28630

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου