Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Πολιτιστική κρίση...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μια σημαντική επισήμανση έκανε προχθές ο εισηγητής του Λαικού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων, φιλόλογος και συγγραφέας, Λαοκράτης Βάσσης. Εχουμε, είπε, όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτιστική κρίση. Και προχώρησε ακόμα παραπέρα λέγοντας πως αν τα χρήματα που έφτασαν στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχαν "φαγωθεί" στην κατανάλωση τότε η χώρα μας σήμερα θα "γεννούσε" σπουδαία πράγματα.
Το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Βάσσης ήταν: "Αναζητώντας τις κατευθύνσεις της πολιτιστικής μας πολιτικής".
Πώς να μην συμφωνήσεις με τον κ. Βάσση; Και πώς αλλιώς να ερμηνεύσεις φαινόμενα των ημερών μας. Η βία της εποχής που εκφράζεται με διάφορους τρόπους, η χθεσινή επίθεση σε σταθμευμένα αυτοκίνητα πολιτών στα Χανιά, από αγνώστους που δεν ήθελαν να κλέψουν αλλά να σπάσουν, αν δεν εντάσσεται στην πολιτισμική κρίση της εποχής, τι άλλο μπορεί να είναι; Και τι να σημαίνει;
Τι φταίει όμως για την πολιτιστική κρίση; Σε τι οφείλεται;
Είναι μόνο η τηλεόραση και τα πρότυπα τα οποία προβάλλει; Διότι μόνον τον πολιτισμό δεν προωθεί η ιδιωτική κυρίως τηλεόραση. Από τα κινούμενα σχέδια τα οποία τη βία προτάσσουν και τον ανταγωνισμό μέχρι τα ριάλιτι σόου που συχνά παίζουν με τον πόνο του απλού ανθρώπου, ο πολιτισμός απέχει μακράν.
Από την εκπαίδευση που περιορίζεται στη στείρα γνώση και όχι στην ουσιαστική Παιδεία που διαμορφώνει σκεπτόμενους ανθρώπους, μέχρι την ίδια την καθημερινότητα και τον αγώνα δρόμου του απλού πολίτη για την επιβίωσή του, πού ο χρόνος για την πολιτισμική ανάπτυξη.
Τόνισε προχθές ο κ. Βάσσης τη σημασία του να κάνουμε τον πολιτισμό πρώτη προτεραιότητα, να συνδέσουμε τον πολιτισμό με την Παιδεία και την Παιδεία όχι ως μια διαδικασία μόνο απόκτησης γνώσεων αλλά μία διαδικασία ευρύτερης και ουσιαστικότερης ανάπτυξης του Ελληνικού πολιτισμού.
Υποστήριξε δε ότι "σε συνθήκες οικονομικής κρίσης εμείς μιλάμε για την πολιτιστική κρίση" και σημείωσε πως "αν δεν είχαμε πολιτιστική κρίση δεν θα είχαμε, σε τέτοια έκταση ούτε οικονομική κρίση".
Κι όμως στην εποχή της πολιτιστικής στειρότητας, κάτι πάει να γίνει. Και αυτό που η πολιτεία δεν προτάσσει, προτάσσουν απλές ομάδες νέων ανθρώπων που εννοούν να σκέφτονται και να δρουν πολιτισμικά.
Στα Χανιά, γίνονται κάποιες αξιόλογες προσπάθειες που ανοίγουν δρόμους του μέλλοντος. Είναι, π.χ., το φεστιβάλ μαθητικής δημιουργίας που υλοποιείται κάθε χρόνο, οι θεατρικές ομάδες που δρουν κι ανησυχούν, όπως η νεοσύστατη ομάδα: "Οι περαστικοί", τα μουσικά γκρουπάκια όπως αυτά των μαθητών και των φοιτητών, τα φωνητικά σύνολα όπως η ομάδα "ΚατάΦωνή" που σε πρόσφατη εμφάνιση στα Χανιά απέδωσε τραγούδια σε ποίηση Ρίτσου, οι ομάδες εκφραστικού χωρού, οι πρωτοβουλίες πολιτών για τη φύση και το περιβάλλον. Είναι προσπάθειες φωτεινές οι οποίες έρχονται να μας πουν ότι τίποτα δεν έχει χαθεί. Οτι κάτι νέο γεννιέται. Ας στραφούμε λοιπόν στον πολιτισμό και τη φύση. Εχουμε πολλά να πάρουμε και να δώσουμε. Και προπάντων έχουμε πολλά να ελπίζουμε...
(Χανιώτικα νέα - 1/4/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου