Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Εικόνες ντροπής στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Κολυμπαρίου

Σε εγκατάλειψη παραμένει το κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου Κολυμπαρίου με εικόνες ντροπής… να κυριαρχούν στο εσωτερικό του.
Στο μεταξύ, ο Δήμος Πλατανιά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατεδάφισης του κτηρίου καθώς παρουσιάζει στατικά προβλήματα και στη θέση του τη διαμόρφωση χώρων αθλοπαιδιών.
Το σχολείο μεταστεγάστηκε πριν πολλά χρόνια και στη συνέχεια στο κτήριο στεγάστηκε το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του πρώην Δήμου Κολυμπαρίου.
Ηδη, από τη σύσταση του Καλλικρατικού Δήμου Πλατανιά, το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί.
Αυτή τη στιγμή το παλιό δημοτικό σχολείο, στο κέντρο του Κολυμπαρίου, θυμίζει… βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς είναι εδώ και χρόνια αφημένο στη… μοίρα του.
Το σκηνικό συνθέτουν: μπάζα στην είσοδο τού κτηρίου, σπασμένα τζάμια, πεσμένοι σοβάδες και… γκράφιτι.
Το μόνο που έχει μείνει από το παρελθόν είναι η ταμπέλα του… Κέντρου Πληροφόρησης Νέων στην είσοδο του κτηρίου.
Ακριβώς δίπλα από το παλιό δημοτικό σχολείο βρίσκεται ο δημοτικός ξενώνας “ΔΙΚΤΥΝΑ” στον οποίο, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης.
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το τι σχεδιάζει ο Δήμος σχετικά με το παλιό δημοτικό σχολείο, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ανέφερε ότι το κτήριο αυτό «όταν εμείς αναλάβαμε ήταν ήδη ανενεργό, εγκαταλελειμμένο και βανδαλισμένο. Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά τον Δήμο έγινε κατ’ αρχάς μία προσπάθεια να δούμε κατά πόσο μπορούμε να κάνουμε αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου. Όμως, από μία μακροσκοπική παρατήρηση μελετητών, διαπιστώθηκε ότι το κτήριο αυτό έχει ισχυρά προβλήματα στατικής επάρκειας και κάποια άλλα θέματα. Οπότε, το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε σε κατεδάφιση του κτηρίου.
Αυτό όμως δεν μπορώ να το πω οριστικά εάν δεν πάρουμε εγγράφως, τη μελέτη για τη στατική επάρκεια του κτηρίου».
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ – ΑΘΛΗΣΗΣ
Ο κ. Μαλανδράκης πρόσθεσε ότι στα σχέδια του Δήμου είναι, μετά την ανακατασκευή του δημοτικού ξενώνα “ΔΙΚΤΥΝΑ” που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το εγκαταλελειμμένο δημοτικό σχολείο, η διαμόρφωση χώρων αναψυχής, παιδικής χαράς και αθλημάτων.
Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι ήδη ανακατασκευάζεται εκ θεμελίων ο ξενώνας, μέσα από πρόγραμμα στο οποίο έχει εντάχθει.
Κάτω από τον ξενώνα υπάρχει ανοιχτός χώρος, περίπου δύο στρεμμάτων και ο Δήμος σχεδιάζει την ολική ανάπλασή του ώστε να καταστεί επισκέψιμος ως χώρος αναψυχής με διαμόρφωση και παιδικής χαράς. Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον το κτήριο του δημοτικού σχολείου κατεδαφιστεί, σχεδιάζεται η διαμόρφωση χώρου αθλοπαιδιών με γήπεδα τένις, μπάσκετ, χάντμπολ κ.α.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 17/11/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου